32.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

PROJEK DUNBAR : MALAYSIA UJI MATAWANG DIGITAL

Date:

Share:

Bank for International Settlements (BIS) Innovation Hub, Reserve Bank of Australia, Bank Negara Malaysia (BNM), Monetary Authority of Singapore dan South African Reserve Bank akan bekerjasama untuk menguji penggunaan mata wang digital bank pusat (CBDC) bagi penyelesaian antarabangsa.

Dikenali sebagai ‘Projek Dunbar’, inisiatif bersama yang diterajui oleh Pusat BIS Innovation Hub di Singapura itu menyasar untuk membangunkan prototaip platform yang dikongsi bersama bagi transaksi rentas sempadan menggunakan pelbagai CBDC.

CBDC adalah jenis matawang baru, yang dikeluarkan oleh bank pusat menggunakan teknologi blockchain, mirip dengan bitcoin, tetapi di mana hanya pihak yang dijemput dapat mengambil bahagian. Terdiri daripada lebih dari 60 bank pusat yang berkolaborasi dalam pengembangan teknologi baru dan analisis ekonomi, BIS ketika ini sedang melakukan penyelidikan CBDC di tiga pusat inovasi globalnya.

The Bank Negara Malaysia, the country’s central bank, is pictured in Kuala Lumpur on November 22, 2010. Malaysia’s central bank was expected to release its third quarter GDP figures later in the day following strong growth in the first half of the year. AFP PHOTO (Photo by STR / AFP)

Di Switzerland, BIS berusaha menghubungkan teknologi blockchain dengan sistem pembayaran yang ada; di Hong Kong, satu pasukan sedang melakukan eksperimen dengan membina hubungan antara rangkaian CBDC yang berasingan di Asia; dan di Singapura, BIS semakin maju dengan penciptaan platform CBDC (m-CBDC) melalui Dunbar. Sekiranya berjaya, projek-projek ini dapat membantu menghubungkan ekonomi negara dengan kurang dan mungkin tidak bergantung pada bank koresponden, mengurangkan secara drastik kos pembayaran rentas sempadan. 

Projek Dunbar telah dimulakan secara tidak rasmi pada awal musim panas tahun ini, tetapi rakan kongsi rasmi tidak akan diumumkan sehingga September 2021. Dunbar akan melakukan percubaan yang telah dilakukan oleh MAS dan BIS. Bulan lalu, bank pusat Singapura menyelesaikan pembayaran dan penyelesaian simulasi rentas sempadan menggunakan CBDC dengan Banque de France pada rangkaian bersama. Dalam eksperimen tersebut, transaksi tersebut hampir seketika ditukarkan dari CBDC Dolar Singapura (S $) menjadi CBDC € uro (EUR) menggunakan Kuasa blockchain ConsenSys yang berpangkalan di Brooklyn, ethereum yang diperoleh dari JP Morgan, pada bulan Ogos 2020. Eksperimen itu juga disokong oleh bahagian blockchain dan infrastruktur pembayaran JP Morgan, Onyx.

Mereka juga akan mengkaji reka bentuk tadbir urus dan operasi yang berlainan bagi membolehkan bank pusat berkongsi infrastruktur CBDC serta mendapat manfaat daripada usaha sama antara pakar sektor awam dengan swasta daripada pelbagai bidang kuasa dan bidang operasi.

Pada dasarnya, Projek Dunbar akan mengkaji dimensi antarabangsa reka bentuk CBDC dan menyokong usaha pelan hala tuju G20 untuk menambah baik proses pembayaran rentas sempadan.

Hasil kajian yang akan diterbitkan pada awal 2022 itu akan dapat membantu membangunkan platform masa depan bagi penyelesaian global dan serantau.

Prototaip teknikal bagi platform yang dikongsi bersama ini dibangunkan dengan kerjasama beberapa rakan teknologi dan demonstrasi prototaip akan diadakan di ‘Singapore Fintech Festival’ pada November 2021.

Ketua Pusat BIS Innovation Hub di Singapura, Andrew McCormack, berkata Projek Dunbar menghimpunkan bank pusat yang berpengalaman luas dan mempunyai pandangan unik dalam projek CBDC dan rakan kongsi ekosistem yang berada pada peringkat lanjutan pembangunan teknikal mata wang digital.

“Bersama-sama dengan kumpulan rakan kongsi yang berkebolehan dan bersemangat ini, kami yakin bahawa usaha kami berhubung dengan pelbagai CBDC bagi penyelesaian antarabangsa ini akan mencapai kemajuan dalam usaha penyelidikan CBDC pada peringkat yang seterusnya dan membina asas bagi kesalinghubungan pembayaran global,” katanya.

Penolong Gabenor BNM, Fraziali Ismail, berkata platform pelbagai CBDC yang dikongsi bersama dan dikaji melalui Projek Dunbar berpotensi untuk melangkaui pengaturan pembayaran legasi dan menjadi asas kepada platform penyelesaian antarabangsa yang lebih cekap.

“Kami berharap projek ini akan memacu lebih banyak kerjasama awam-swasta bagi membolehkan pembayaran rentas sempadan yang cepat dan lancar, dengan menggabungkan manfaat teknologi lejar teragih dan kecekapan platform yang dikongsi bersama,” katanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Menteri Malaysia akan guna kereta elektrik mulai tahun 2023

Ekosistem kenderaan elektrik semakin berkembang di Malaysia dengan beberapa inisiatif sedang diusahakan daripada beberapa pemain-pemain industri seperti TNB dan PLUS dalam membangunkan stesen pengecasan di seluruh lebuh raya negera.Kerajaan...

WHO kesal pembunuhan monyet di Brazil akibat kebimbangan terhadap cacar monyet

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kesal di atas pembunuhan monyet-monyet di Brazil disebabkan perasaan takut orang ramai terhadap jangkitan cacar monyet.Portal berita Brazil G1 pada...

Russia halts U.S. nuclear inspections;Joe Biden ratifies Finland and Sweden’s NATO membership

Moscow's suspension of U.S. inspections of its nuclear weapons facilities, part of a mutual inspection agreement under the 2010 New Start Treaty, represents a...

Elon Musk sells $7bn of Tesla stock ahead of court fight with Twitter

Tesla CEO Elon Musk is at it again selling shares of his electric vehicle company, per regulatory filings. Since Friday, the executive has sold...

Menteri Buruh Thai desak kenaikan gaji minimum diawalkan pada Oktober

Menteri Buruh Thailand,Suchart Chomklin berkata pada hari Selasa beliau mahukan kenaikan gaji minimum harian sebanyak 5-8% daripada sekarang bermula pada 1 Okt berbanding...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here