24.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Raja Rasuah warga Malaysia lari dari tahanan Marshal A.S

Date:

Share:

Kurang daripada tiga minggu sebelum dijatuhkan hukuman dalam salah satu skandal rasuah awam terbesar dalam sejarah ketenteraan AS, lelaki warga Malaysia yang dikenali sebagai “Fat Leonard” itu melarikan diri.

Perkhidmatan Marshal A.S. telah mengesahkan bahawa Leonard Francis, kontraktor pertahanan warga Malaysia di sebalik skim rasuah yang menyebabkan kerajaan A.S. daripada berpuluh-puluh juta dolar, terlepas daripada tahanan rumahnya pada hujung minggu.

Pegawai dengan Marshal A.S. berkata bahawa jelas bahawa Francis, yang berdepan 25 tahun di penjara, telah merancang langkah ini. Jiran memberitahu polis bahawa mereka telah melihat sebuah trak keluar masuk dari rumah Francis di San Diego pada hari-hari sebelum dia melarikan diri. tetapi gagal melaporkannya.

Beberapa waktu pada pagi Ahad, Francis berjaya memotong peranti pemantauan GPS dari buku lalinya, menurut Omar Castillo, Timbalan Penyeliaan Marsyal A.S.

Francis berada di bawah pengawasan sebuah agensi persekutuan bernama Pretrial Services, yang meminta polis San Diego melakukan pemeriksaan kebajikan pada hari Ahad, selepas mereka menerima pemberitahuan bahawa peranti GPS telah diganggu.

Polis tiba di sebuah rumah kosong, walaupun mereka telah menemui gelang buku lali itu.

Pada ketika ini, pemburuan sedang dijalankan, dengan Pasukan Petugas Pelarian Serantau San Diego mengetuai pertuduhan, bersama-sama dengan bantuan daripada Perkhidmatan Penyiasatan Jenayah Tentera Laut.

Agensi penguatkuasaan undang-undang di peringkat nasional dan antarabangsa menerima amaran untuk memerhatikan Francis, bersama-sama dengan amaran di lapangan terbang dan pusat pemeriksaan sempadan. Bagaimanapun, pegawai dengan Marshal A.S. mengakui bahawa Francis boleh berada di mana-mana pada ketika ini.

Peguam bela Francis, Devin Burstein, memberitahu pada hari Isnin bahawa dia ‘tiada komen’ mengenai tindakan anak guamnya melarikan diri.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here