24.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Ramai rakyat AS kini diambang muflis akibat gagal bayar pinjaman

Date:

Share:

Terdapat banyak perdebatan di kalangan pelabur, bank pusat dan pakar ekonomi mengenai ancaman kemelesetan di Amerika Syarikat (AS). Dalam keadaan ini, satu perkara yang pasti ramai rakyat Amerika Syarikat kini mengalami kesukaran untuk membayar ansuran kredit.
Dipetik dari CNN, Isnin (25/7/2022), syarikat kad kredit dan operator tanpa wayar mula menonjolkan kesan kemelesetan ini. Saham gergasi kad kredit Discover (DFS) dan Capital One (COF) merosot disebabkan berita ini.

Jumlah tunggakan terus meningkat, mendorong kedua-dua syarikat menambah rizab mereka untuk mengelakkan potensi kerugian. Langkah ini menunjukkan kebimbangan syarikat terhadap keadaan ekonomi dalam beberapa bulan akan datang.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi keadaan ini. Sebagai contoh, inflasi masih berleluasa dan kenaikan kadar faedah daripada bank pusat AS bertujuan untuk mengawal harga.

Walau bagaimanapun, ia memerlukan lebih banyak masa untuk mendapatkan hasil yang berkesan. Selain itu, kadar faedah yang tinggi boleh memperlahankan kadar ekonomi AS.
Iklan

“Cabaran besar bagi pengguna ialah inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi. Inflasi boleh menghakis lebihan simpanan pengguna yang terkumpul semasa pandemik, terutamanya jika kenaikan harga melebihi kenaikan gaji,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Capital One Richard Fairbank mengenai pendapatan syarikat.

Kadar yang lebih tinggi juga berkemungkinan meningkatkan kos untuk pengguna membayar faedah ke atas bil bulanan mereka. Dalam laporan pendapatannya Khamis, AT&T berkata ramai pelanggan wayarlesnya lewat membuat pembayaran.

“Kami melihat peningkatan dalam hutang lapuk kepada lebih tinggi sedikit daripada tahap pra-pandemik serta kitaran kutipan tunai yang dilanjutkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif AT&T John Stankey.

Walau bagaimanapun, Stankey menyatakan eksekutif AT&T masih mengharapkan pelanggan membayar bil mereka walaupun ia agak kurang tepat pada masanya.Ketua pegawai kewangan syarikat Pascal Desroches memberi jaminan kepada penganalisis bahawa AT&T tidak bimbang tentang perkara ini.

Walaupun syarikat di atas mencatatkan tekanan yang semakin meningkat ke atas pelanggan purata mereka, American Express (AmEx) yang lebih memfokuskan kepada pengguna kaya telah menunjukkan prestasi yang baik setakat ini.

AmEx melaporkan pendapatan yang mengatasi ramalan, menyebabkan saham syarikat naik lebih daripada 4%. AmEx berada dalam kedudukan yang lebih baik kerana pelanggannya terdiri daripada orang kaya.

Rakyat Amerika Syarikat (AS) kini berdepan cabaran getir. Bermula dari inflasi yang meningkat gila, harga petrol yang terlalu tinggi dan AS kini berada di ambang kemelesetan.
Dipetik dari CNN, keadaan ini menyukarkan ramai golongan pertengahan untuk membayar bil kredit mereka tepat pada masanya.

Selain itu, ramai penduduk mengalami kesukaran untuk membayar bil internet bulanan mereka. Khamis lalu, syarikat kad kredit di AS iaitu Discover dan Capital One merekodkan hasil yang jatuh mendadak dan ini menjejaskan pergerakan harga saham.

Lebih-lebih lagi, jumlah hutang lapuk nampaknya semakin meningkat. Syarikat itu mula menambah rizab untuk menjangka kerugian masa hadapan.

Ini menunjukkan syarikat mula bimbang dengan keadaan ekonomi pada masa hadapan. Memang banyak faktor yang membuatkan syarikat mesti berwaspada.
Iklan

Contohnya, inflasi yang sangat tinggi, kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve yang bertujuan untuk mengawal harga. Bagaimanapun, kadar faedah yang tinggi ini dikatakan menjejaskan pertumbuhan ekonomi di negara Uncle Sam.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital One Richard Fairbank berkata bahawa inflasi yang tinggi dan kadar faedah akan menimbulkan cabaran yang sukar bagi masyarakat.

Lebih-lebih lagi jika tidak diimbangi dengan kenaikan gaji atau pendapatan minimum di rantau ini. Menurutnya, inflasi yang tinggi ini juga akan membuatkan bil kredit bulanan terus meningkat.

Bukan sahaja di bank, bil internet AT&T juga meningkat. Malah, ramai pelanggan sukar untuk membayar bil bulanan.

Ketua Pegawai Eksekutif AT&T John Stankey mendedahkan bahawa dia mula melihat trend kesukaran membayar oleh pelanggannya. “Ramai yang tidak membayar tepat pada masanya,” jelasnya.Bilangan individu muflis di Amerika Syarikat mungkin melonjak naik tahun depan.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here