Rand Afrika Selatan didagangkan sekitar 18.4 setiap USD, terendah dalam seminggu, ditekan oleh dolar yang lebih kukuh dan kebimbangan inflasi yang diperbaharui.
Kadar inflasi Afrika Selatan meningkat untuk bulan ketiga kepada 3.2% pada Januari 2025, tertinggi dalam empat bulan, berbanding ramalan pasaran sebanyak 3.3%, walaupun kekal di bawah sasaran titik tengah pilihan Bank Rizab Afrika Selatan sebanyak 4.5%.
Gabenor Bank Rizab Afrika Selatan Lesetja Kganyago dalam temu bual Bloomberg minggu ini memberi amaran bahawa ketegangan perdagangan global dan potensi kenaikan cukai nilai tambah di Afrika Selatan boleh menjejaskan dua tahun inflasi yang perlahan.
Minggu lalu belanjawan negara Afrika Selatan ditangguhkan buat kali pertama dalam sejarah pasca-apartheid selepas perselisihan saat akhir dalam pakatan pemerintah berhubung cadangan untuk menaikkan VAT sebanyak 2 mata peratusan kepada 17%