25.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Rusia kini jual minyak & gas miliknya menggunakan Rubble dan bersandarkan Emas

Date:

Share:

Berikut ialah hujah yang kukuh untuk menambah beberapa jongkong emas pada portfolio persaraan anda sekarang, di samping saham dan bon .

Dan ia datang dari Pavel Zavalny, ketua parlimen Rusia.

Zavalny bercakap minggu lalu mengenai subjek semua sekatan ekonomi dan kewangan yang dikenakan terhadap Rusia berikutan pencerobohan Ukraine. Kebanyakan liputan kenyataannya membayangkan bahawa Rusia mungkin bertindak balas terhadap sekatan dengan menukar daripada dolar A.S. kepada “bitcoin” BTCUSD, +1.47% BTCUSD, +1.47% untuk perdagangan antarabangsa.

Tetapi melihat transkrip yang dilaporkan menunjukkan sesuatu yang agak berbeza. Zavalny menambah bitcoin hanya pada penghujung senarai panjang mata wang lain dan pilihan perdagangan.

(Seperti yang anda jangkakan. Bukan sahaja bitcoin masih baharu, sangat tidak menentu, terbuka secara meluas kepada manipulasi, dan penyusutan tenaga yang besar dalam dunia yang menghadapi krisis tenaga, tetapi ia juga tidak menawarkan jaminan privasi. Pihak berkuasa Barat boleh menjejaki semua transaksi di blockchain, dengan hasilnya, sebagai contoh, mereka juga boleh mendapatkan kembali wang tebusan bitcoin.)

Yang lebih menarik ialah perkara utama Zavalny, walaupun kebanyakannya diabaikan. Jika negara lain ingin membeli minyak, gas, sumber lain atau apa-apa lagi dari Rusia, dia berkata, “biarkan mereka membayar sama ada dalam mata wang keras, dan ini adalah emas untuk kita, atau bayar kerana ia sesuai untuk kita, ini adalah negara. mata wang.”

Dalam erti kata lain, Rusia gembira menerima mata wang negara anda — Yuan, Lira, Ringgit atau apa sahaja — atau Rubel, atau “mata wang keras,” dan bagi mereka yang tidak lagi bermaksud dolar A.S., ia bermakna emas.

“Dolar tidak lagi menjadi alat pembayaran untuk kami, ia telah kehilangan semua minat untuk kami,” tambah Zavalny, memanggil dolar tidak lebih baik daripada “pembungkus gula-gula.”

Apakah maknanya ini? Mungkin tiada apa-apa. Atau mungkin banyak maknyanya. Terutama jika tindakan Rusia diikuti oleh negara seperti China, India dan lain-lain – negara yang mungkin tidak mengalu-alukan keupayaan Washington untuk mengawal sistem kewangan global melalui kuasa monopolinya ke atas mata wang rizab global.

Dan ini menambah hujah untuk anda mempunyai sekurang-kurangnya beberapa emas dalam portfolio pelaburan jangka panjang. Tidak, bukan kerana ia dijamin meningkat, atau mungkin juga akan meningkat. Tetapi kerana ia mungkin – dan mungkin berbuat demikian sementara segala-galanya tidak pergi ke mana-mana, atau jatuh. Seperti dalam krisis geopolitik atau kewangan di mana blok bukan barat memutuskan untuk mencabar hegemoni kewangan Amerika dan “dolar raja.”

China sudah mempunyai ekonomi terbesar dunia, dengan beberapa langkah. Lebih separuh penduduk dunia tinggal di Asia. Mengapa mereka perlu terus membayar Amerika untuk keistimewaan berdagang sesama mereka?

Setakat tahun ini emas dan komoditi meningkat, manakala hampir semua perkara lain, termasuk saham besar, saham kecil, REIT dan bon kerajaan, berada dalam keadaan merah.

Saya agnostik emas. Saya bukanlah seorang mukmin yang fanatik atau seorang yang mengingkari. Saya mempunyai beberapa dalam portfolio saya. Tetapi tidak ada persoalan ia mempunyai kegunaannya. Emas adalah peribadi sepenuhnya. Ia bebas sepenuhnya daripada SWIFT atau mana-mana sistem perbankan lain. Dan di sebalik kebangkitan mata wang kripto, ia kekal sebagai mata wang global yang paling meluas dan berdaya maju yang tidak dikawal oleh mana-mana negara individu.

Sepuluh tahun yang lalu kita telah ketahui bahawa Vladimir Putin dan bank pusat Rusia membeli banyak jongkong emas.

Peristiwa terbaru menunjukkan mereka sepatutnya membeli lebih banyak lagi. Apabila tentera Putin menyerang Ukraine bulan lalu, kuasa Barat membekukan rizab pertukaran asing yang dipegang oleh kerajaan Rusia di bilik kebal bank mereka. Itu berjumlah kira-kira $300 bilion nilai, atau hampir separuh daripada semua rizab Rusia, menurut menteri kewangan Anton Siluanov.

Itu telah menyebabkan kerajaan negara itu bergelut untuk wang dan ruble telah runtuh. Menteri luar Putin menggelar langkah itu sebagai “pencurian” dan mengakui ia tidak dijangka.

Tetapi sekiranya Rusia menukar semua rizab pertukaran asingnya kepada emas selama bertahun-tahun, dan menempatkannya semula ke bilik kebal di bawah Kremlin, ia tidak akan mempunyai kebimbangan seperti itu. Walaupun beberapa cadangan menggelikan bahawa Barat mungkin membenarkan “emas Rusia,” tidak ada cara untuk mengesan identiti, kewarganegaraan, atau asal usul jongkong. Syiling American Eagle atau Krugerrands Afrika Selatan boleh dileburkan menjadi bar. Emas adalah emas. Dan seseorang akan sentiasa mengambilnya. Bawa Krugerrand ke mana-mana bandar utama di mana-mana sahaja di dunia dan anda akan menemui orang yang sanggup dan tidak sabar-sabar untuk mengambilnya dari tangan anda sebagai balasan untuk sebarang mata wang lain yang anda inginkan.

Ya, seperti yang ditunjukkan oleh Warren Buffett, emas adalah aset yang tidak produktif sama sekali, tidak seperti saham, bon, tanah ladang atau apa sahaja. Tetapi begitu juga beg pakaian yang penuh dengan yen, dolar, euro, paun atau yuan.

Menurut data dari World Gold Council, persatuan perdagangan industri emas, stok emas dunia bernilai kira-kira $13 trilion pada harga semasa, iaitu kira-kira 16 kali ganda daripada nilai nosional semua bitcoin dunia. Syurga tahu apa yang akan berlaku kepada nilai – dan harga – jika ia mula menyaingi dolar A.S. sekali lagi sebagai mata wang rizab. Dolar dunia bernilai sekitar $37 trilion.

Sementara itu, volume dagangan harian emas pada harga semasa ialah kira-kira $160 bilion, yang mengecilkan pasaran bitcoin, walaupun dalam ledakan hari ini, dengan suatu tempat antara faktor 6 dan faktor 40, bergantung pada nombor yang anda percayai.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Declassified investigation report finds Zahid changed LCS design against Royal Malaysian Navy’s wishes

Former defence minister, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, changed the design of the littoral combat ships (LCS) from Sigma to Gowind in 2011, contrary...

Muat turun laporan penuh audit LCS

Kabinet telah bersetuju untuk mendedahkan laporan audit LCSKabinet pada Rabu (17 Ogos) secara prinsip bersetuju supaya laporan audit forensik projek kapal tempur pesisir...

EUR/CHF kekal menurun, diramalkan pada 0.93 dalam 12M – Danske Bank

Bank Negara Switzerland berkemungkinan akan menaikkan kadar utama sebanyak 05 mata asas sekali lagi pada bulan September dan Disember menurut penganalisis di Danske Bank....

Mahkamah Myanmar memenjarakan Aung San Suu Kyi selama enam tahun kerana rasuah

Mahkamah di Myanmar yang diperintah tentera menjatuhkan hukuman penjara enam tahun kepada pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi pada Isnin (15 Ogos) selepas...

AUD/USD menjunam di bawah 0.7000 berikutan Jualan Runcit AS yang optimistik, Upah Aussie yang lemah & fokus minit mesyuarat FOMC

AUD/USD merosot lebih daripada 1.40% pada hari Rabu disebabkan Indeks Harga Upah (WPI) Australia yang lebih sejuk daripada jangkaan.Penghindaran risiko memastikan pelabur cenderung kepada...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here