fbpx
31.8 C
Kuala Lumpur
January 26, 2022
Berita Terkini Editor's Picks

SAHAM EROPAH TERGELINCIR & HASIL BON A.S MENINGKAT KETIKA PASARAN BERTINDAK BALAS TERHADAP PERGESERAN FED

Saham Eropah diperdagangkan lebih rendah pada hari Khamis, sebagai reaksi pertama mereka terhadap berita bahawa Federal Reserved (FED) ingin menaikkan kadar faedah lebih cepat daripada yang dijangkakan di ekonomi terbesar di dunia.

The Stoxx Europe 600 SXXP, 0.04%, yang syarikatnya menurut FactSet menjana lebih dari seperlima pendapatan mereka dari A.S., merosot 0.4%. Selepas penurunan 0.5% untuk S&P 500 SPX, -0.04% pada hari Rabu,kaunter niaga hadapan saham A.S. ES00, 0.07% NQ00, 0.23% menunjukkan penurunan selanjutnya.

Pasaran berindak balas terhadap berita mengenai ringkasan unjuran ekonomi Fed menunjukkan dua kenaikan kadar faedah pada tahun 2023 dan bahawa ia telah mula membincangkan bila untuk memperlahankan kadar pembelian bon. “Mungkin tidak begitu banyak, tetapi langkah ini menarik minat peniaga bon. Ini mengejutkan memandangkan mereka sudah menjangkakan kejutan yang luar biasa. The Fed berjaya melampaui harapan yang luar biasa, ”kata Kevin Muir, pedagang veteran dan pengarang blog The MacroTourist.

Hasil pada Perbendaharaan 10 tahun TMUBMUSD10Y, 1.513% adalah 1.56% setelah bertahan di bawah 1.50% selama beberapa hari.

Sebilangan besar sektor di Eropah berpatah balik, walaupun bank termasuk HSBC Holdings HSBA, -0.30% dan BNP Paribas BNP, -2.08% meningkat, pada prospek hasil bon yang lebih tinggi dan margin yang lebih baik.

Stok perjalanan dan percutian juga meneruskan kemaraan, dengan syarikat penerbangan Ryanair RY4C, 1,40% dan easyJet EZJ, masing-masing 1,34% meningkat 4% di tengah spekulasi bahawa UK dapat mengurangkan sekatan perjalanan.

Pengendali Premier Inn,Whitbread WTB, -0.98% meningkat 4%, setelah mengulangi tinjauannya untuk tahun ini, berikutan suku pertama fiskal di mana penjualan seperti untuk jualan adalah 71% di bawah dua tahun lalu.

Penjual tiket melengkapkan Trainline TRN, 0,00% melonjak 6%, setelah melaporkan bahawa pendapatan suku pertama yang berakhir pada 31 Mei melonjak 324%. Ia mengatakan penjualan tiket bersih pada akhir suku tahun adalah 52% fiskal 2020, tahap terbaik sejak pandemi COVID-19 bermula. –MARKET WATCH

Related posts

BURSA MALAYSIA BERI AMARAN MENGENAI SCAMMER PERLABURAN SAHAM MENYAMAR SEBAGAI INSTITUSI KEWANGAN YANG SAH

Admin Mfm

PASARAN KRIPTO SUSUT NILAI SEBANYAK 5 TRILION DALAM MASA 74 HARI

MOHD FAUZI MOHD HANIF

PASARAN KRIPTO DIRAMALKAN KEMBALI TIDAK MENENTU

Admin Mfm

Leave a Comment