28.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

Senarai 25 negara hampir bangkrap kerana gagal bayar hutang

Date:

Share:

Beberapa negara dijangka muflis akibat hutang terkumpul. Negara-negara ini termasuk El Salvador, Ghana, Tunisia, dan Pakistan.


Dipetik dari Visual Capitalist berdasarkan Analisis Bloomberg, Ahad (17/7), terdapat empat metrik yang menjadi asas kepada ramalan ini. Empat itu ialah hasil bon kerajaan, pertukaran lalai kredit (CDS) 5 tahun, perbelanjaan faedah sebagai peratusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), dan hutang kerajaan sebagai peratusan KDNK.

El Salvador mempunyai hasil bon kerajaan sebanyak 31.8 peratus. Negara ini juga mempunyai pembayaran faedah tahunan yang tinggi sebanyak 4.9 peratus daripada KDNK.

Selain itu, El Salvador mengalami kejatuhan harga mata wang kripto, terutamanya bitcoin. El Salvador telah mencurahkan lebih daripada AS$100 juta dana awam untuk membeli 2,300 bitcoin.

Walau bagaimanapun, nilai pelaburan telah jatuh lebih daripada 50 peratus bersama-sama dengan penurunan harga crypto baru-baru ini. Kini, aset bitcoin El Salvador hanya AS$44.6 juta.

Negara lain yang turut diancam muflis ialah Ghana yang mempunyai kadar hasil bon kerajaan sebanyak 17.1 peratus. Negara ini juga mempunyai hutang kerajaan sebanyak 84.6 peratus daripada KDNK.

Seterusnya ialah Tunisia dengan hasil bon kerajaan sebanyak 32.1 peratus, CDS 5 tahun sebanyak 1,200 mata asas, dan hutang kerajaan sebanyak 87.3 peratus daripada KDNK.

Negara lain yang turut diancam muflis ialah Mesir yang mempunyai hasil bon kerajaan sebanyak 13.2 peratus. Negara ini juga mempunyai hutang kerajaan sebanyak 94 peratus daripada KDNK.

Memetik Reuters, inflasi Mesir mencecah 13.3 peratus pada Mei 2022. Angka ini meningkat daripada inflasi April 2022 sebanyak 11.9 peratus.

Seterusnya ialah Turki dengan hasil bon kerajaan sebanyak 10.1 peratus, CDS 5 tahun sebanyak 839 mata asas, dan hutang kerajaan sebanyak 43.7 peratus daripada KDNK.

Berikut adalah senarai lengkap negara yang diancam muflis akibat tidak mampu membayar hutang:

1. El Salvador

2. Ghana

3. Tunisia

4. Pakistan

5. Mesir

6. Kenya

7. Argentina

8. Ukraine

9. Bahrain

10. Namibia

11. Brazil

12. Anggola

13. Senegal

14. Rwanda

15. Afrika Selatan

16. Costa Rica

17 Gabon

18. Morocco

19. Equador

20. Turki

21. Republik Dominica

22. Ethiopia

23. Colombia

24. Nigeria

25. Mexico

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here