24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Singapura batalkan undang-undang pengharaman seks sejenis

Date:

Share:

Singapura akan memansuhkan undang-undang yang melarang seks gay, dengan menjadikannya sah untuk menjadi homoseksual di negara kota itu.

Keputusan itu, diumumkan oleh Perdana Menteri Lee Hsien Loong di TV nasional, dibuat selepas perdebatan sengit selama bertahun-tahun.

Aktivis LGBT di Singapura memuji langkah itu sebagai “satu kemenangan untuk kemanusiaan”.

Negara kota singa itu terkenal dengan nilai konservatifnya, tetapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin ramai orang menggesa undang-undang 377A era kolonial dimansuhkan.

Singapura ialah tempat terbaharu di Asia untuk golongan LGBT meneruskan perjuangan hak LGBT, selepas India, Taiwan dan Thailand.

Pendirian kerajaanSingapura sebelum ini adalah untuk mengekalkan 377A – yang melarang hubungan seks antara lelaki – tetapi ia juga berjanji untuk tidak menguatkuasakan undang-undang dalam usaha untuk menenangkan kedua-dua pihak.

Tetapi pada malam Ahad, PM Lee berkata mereka akan memansuhkan undang-undang kerana beliau percaya “ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan, dan sesuatu yang kebanyakan rakyat Singapura akan terima”.

Beliau menyatakan bahawa “orang gay kini lebih diterima” dan menghapuskan 377A akan membawa undang-undang negara itu selaras dengan “kebiasaan sosial semasa, dan saya harap, memberikan sedikit kelegaan kepada warga gay Singapura”.

“Kami akhirnya melakukannya, dan kami sangat gembira kerana undang-undang yang mendiskriminasi dan kuno ini akhirnya akan diketepikan. Ada rasa mungkin ia mengambil masa terlalu lama, tetapi ia terpaksa berlaku, anda tahu. Hari ini kita sangat, sangat gembira,” kata aktivis gay Johnson Ong kepada BBC.

Gabungan kumpulan hak LGBT menggelarnya sebagai “kemenangan susah payah dan kemenangan cinta mengatasi ketakutan”, sambil menambah ia adalah langkah pertama ke arah kesaksamaan penuh.

Tetapi mereka juga menyatakan kebimbangan terhadap satu lagi pengumuman yang dibuat PM Lee dalam ucapan yang sama.

Beliau berkata kerajaan akan memastikan perlindungan undang-undang yang lebih baik untuk definisi perkahwinan sebagai satu antara lelaki dan wanita. Ini secara berkesan akan menyukarkan perkahwinan gay untuk disahkan.

Beliau berkata Singapura kekal sebagai masyarakat tradisional dengan ramai yang berminat untuk mengekalkan norma keluarga dan sosial.

Aktivis LGBT menyifatkan ini “mengecewakan” dan memberi amaran bahawa ia hanya akan memupuk lagi diskriminasi dalam masyarakat.

Sementara itu, Protect Singapore, sebuah kumpulan konservatif, berkata mereka “sangat kecewa” bahawa pemansuhan itu diteruskan tanpa jaminan “perlindungan menyeluruh”.

Mereka menggesa definisi perkahwinan heteroseksual termaktub sepenuhnya dalam perlembagaan, serta undang-undang yang mengharamkan “promosi LGBT” kepada kanak-kanak.

Meningkatkan sokongan LGBT
Singapura mewarisi 377A daripada British dan memilih untuk mengekalkannya selepas kemerdekaan pada tahun 1965.

Walaupun undang-undang secara teknikal menjenayahkan hubungan seks antara lelaki, ia secara berkesan dilihat sebagai pengharaman homoseksualiti.

Memandangkan ia tidak dikuatkuasakan secara aktif dalam beberapa tahun kebelakangan ini, adegan LGBT yang berkembang maju dan semakin ketara telah berkembang di Singapura, termasuk kelab malam gay.

Tetapi aktivis LGBT telah lama menggesa agar 377A dibatalkan, mengatakan undang-undang itu mengekalkan stigma sosial terhadap golongan gay, bertentangan dengan perlembagaan Singapura yang melarang diskriminasi, dan telah meleleh untuk mempengaruhi aspek kehidupan yang lain.

Sebagai contoh, mana-mana kandungan yang dianggap sebagai “menggalakkan homoseksualiti” boleh dilarang daripada disiarkan di Singapura, dan rancangan TV serta filem telah ditapis pada masa lalu.

Undang-undang itu juga bertentangan dengan imej Singapura sebagai hab kewangan global yang terbuka dan pelbagai dan syarikat multinasional yang berpangkalan di negeri itu berkata ia akan menghalang usaha mereka untuk menarik bakat.

Walaupun ramai di Singapura masih menyokong mengekalkan 377A, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, gesaan untuk pemansuhannya semakin kuat, dengan tinjauan menunjukkan sokongan yang semakin meningkat untuk hak LGBT.

Pada masa yang sama kedua-dua aktivis LGBT dan konservatif – yang kebanyakannya berasal dari kumpulan agama – telah menggerakkan kedua-dua pihak dalam isu ini.

Protes dan perhimpunan politik dikawal ketat di Singapura, tetapi setiap tahun aktivis LGBT mengadakan perhimpunan masyarakat sivil terbesar di pulau itu – dikenali sebagai Pink Dot – yang menarik puluhan ribu peserta.

Sementara itu, golongan konservatif telah menganjurkan kempen dan acara media sosial yang menyeru kepada pemeliharaan nilai tradisional, dan beberapa gereja telah mempromosikan program penukaran gay yang kontroversial.

Pada hari Ahad, PM Lee merayu kepada kedua-dua kem untuk memahami.

Dalam ucapan Perhimpunan Hari Kebangsaannya – yang setara dengan ucapan Negara Kesatuan Singapura – beliau berkata: “Semua kumpulan harus menahan diri, kerana itulah satu-satunya cara kita boleh bergerak maju sebagai sebuah negara bersama-sama.”

Warisan British
Singapura bukan satu-satunya bekas tanah jajahan dengan versi 377 – undang-undang itu terus wujud di banyak bahagian Asia, Afrika dan Oceania.

Ia telah diperkenalkan oleh kerajaan kolonial British di India pada Abad ke-19, dan melarang “persetubuhan duniawi melawan aturan alam dengan mana-mana lelaki, wanita atau haiwan”.

Ia tidak lama kemudian merebak ke luar India kerana British menggunakan Kanun Keseksaan India sebagai asas untuk kanun undang-undang jenayah di wilayah lain yang mereka kuasai. Beberapa bekas jajahan British seperti Kenya, Malaysia dan Myanmar masih mempunyai beberapa versi 377.

Pada 2018, Mahkamah Agung India memansuhkan 377 dalam keputusan bersejarah, menimbulkan harapan di kalangan aktivis bahawa bekas tanah jajahan lain akhirnya akan mengikutinya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bahagian lain di Asia juga telah bergerak untuk menghalalkan perkahwinan gay.

Taiwan menjadi tempat pertama berbuat demikian pada 2019, dan pada Jun Thailand meluluskan draf undang-undang yang membenarkan kesatuan sesama jantina.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here