24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Singapura beri 1.5 juta rakyatnya baucer GST bernilai S$700 mulai Ogos 2022

Date:

Share:

Kira-kira 1.5 juta rakyat Singapura akan menerima sehingga S$700 tunai pada Ogos 2022 melalui dua pembayaran untuk membantu mereka menghadapi inflasi.

Warga Singapura yang layak akan menerima dua pembayaran melalui GSTV – Tunai, dan satu lagi melalui GSTV – Bayaran Khas Tunai, yang merupakan sebahagian daripada pakej S$1.5 bilion yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong pada Jun 2022.

Skim Baucar Cukai Barang dan Perkhidmatan (GSTV) kerajaan sedang diperluaskan dengan tambahan GSTV – Bayaran Khas Tunai.

Pemindahan lain
Kira-kira 575,000 warga Singapura berumur 65 tahun dan ke atas juga akan dikreditkan sehingga S$450 ke dalam Akaun MediSave CPF mereka pada bulan Ogos, sebagai sebahagian daripada skim GSTV.

Mereka yang lahir pada atau sebelum 31 Disember 1969, dan belum lagi menerima faedah Generasi Perintis atau Merdeka juga akan mempunyai S$100 dikreditkan ke dalam akaun MediSave mereka pada akhir bulan depan.

Kementerian Kewangan Singapura (MOF) berkata pada 12 Julai, bayaran itu adalah sebahagian daripada sokongan berterusan kerajaan kepada mereka daripada latar belakang berpendapatan rendah, serta warga emas, untuk membantu membiayai perbelanjaan GST dan kos sara hidup mereka.

Boleh keluarkan duit dari ATM OCBC
Penerima GSTV – Tunai dan GSTV – Bayaran Khas Tunai yang layak akan menerima bayaran secara automatik jika mereka telah mendaftar untuk skim pengeluaran kerajaan sebelum ini.

Mereka yang belum mendaftar untuk skim GSTV sebelum ini boleh berbuat demikian di laman web rasmi GSTV, sebelum 30 April 2023.

GovCash akan menggantikan cek sebagai kaedah pembayaran mulai tahun ini untuk warga Singapura yang tidak memberikan akaun bank mereka atau memautkan NRIC mereka kepada PayNow.

Mereka yang menggunakan GovCash boleh mengeluarkan GSTV – Tunai dan GSTV – Bayaran Khas Tunai di ATM OCBC di seluruh pulau dengan memasukkan NRIC dan nombor rujukan pembayaran mereka yang akan dihantar kepada mereka pada akhir Ogos.

Mereka tidak memerlukan akaun bank OCBC untuk mengeluarkan bayaran di ATM.

“Penerima GovCash juga boleh menggunakan aplikasi LifeSG untuk membuat pembayaran kepada peniaga dengan mengimbas kod QR PayNow atau NETS mereka, atau memindahkan bayaran ke akaun bank mereka melalui PayNow jika mereka kemudiannya mendaftar untuk PayNow-NRIC,” tambahnya.

. –MOTHERSHIP SG

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here