32.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

Sri Lanka huru hara setelah diisytihar muflis

Date:

Share:

Polis di Sri Lanka telah melepaskan gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan protes yang diketuai oleh pelajar berhampiran bandar kedua terbesar di negara itu, Kandy, di tengah-tengah desakan yang semakin meningkat supaya Presiden Gotabaya Rajapaksa meletakkan jawatan kerana krisis ekonomi yang mengakibatkan kekurangan bahan api, makanan dan lain-lain. keperluan asas.

Beratus-ratus pelajar mengingkari perintah berkurung untuk mengambil bahagian dalam protes Ahad, melaungkan “Go home, Gota”, merujuk kepada nama panggilan presiden, ketika mereka berjalan keluar dari Universiti Peradeniya dan menuju ke pusat Kandy.

Tetapi polis menghalang mereka sejurus selepas mereka meninggalkan premis universiti.

“Rakyat telah hilang kepercayaan kepada kerajaan Gotabaya Rajapaksa,” kata seorang pelajar, yang tidak mahu namanya disiarkan atas kebimbangan keselamatan. “Kami bersurai kerana tidak mahu sebarang keganasan dan kerana ramai pelajar perempuan bersama kami. Tetapi kami akan kembali dan kemudian tidak begitu mudah untuk menyuraikan kami.”

Perhimpunan Peradeniya adalah paparan terbaru tentang perbezaan pendapat terhadap Rajapaksa, yang mengisytiharkan darurat pada hari Jumaat dan mengenakan perintah berkurung 36 jam yang bermula pada 6 petang (12:30 GMT) pada hari jumaat untuk meredakan kekacauan berhubung krisis ekonomi terburuk negara itu dalam beberapa dekad. .

Tetapi hanya dalam tempoh 12 jam pertama perintah berkurung, kira-kira 664 orang telah ditahan kerana melanggar langkah itu, dan walaupun tindakan keras di Peradeniya, bantahan yang tersebar telah dilaporkan di seluruh negara sepanjang hari, termasuk di ibu negara, Colombo.

Pihak berkuasa juga menyekat akses kepada platform media sosial pada sejak hari Ahad, dalam langkah yang dilihat secara meluas sebagai usaha untuk menghalang protes di seluruh negara yang telah dirancang untuk kemudian hari. Pengawal selia telekomunikasi berkata kementerian pertahanan telah mengarahkan sekatan di Facebook, Instagram, Twitter dan YouTube, serta platform pemesejan WhatsApp dan Viber untuk “untuk mengekalkan ketenangan”.

Tetapi di tengah-tengah bantahan terhadap langkah itu, termasuk daripada Menteri Belia dan Sukan Namal Rajapaksa, yang merupakan anak saudara presiden, pemadaman dikurangkan pada petang Ahad.

Menteri itu berkata dalam catatan Twitter bahawa dia “tidak akan sekali-kali membenarkan penyekatan media sosial” dan menggesa “pihak berkuasa untuk berfikir dengan lebih progresif dan mempertimbangkan semula keputusan ini”.

Tuntutan untuk peletakan jawatan Rajapaksa datang ketika Sri Lanka bergelut dengan apa yang dikatakan beberapa penganalisis sebagai darurat ekonomi terburuk sejak kemerdekaan daripada United Kingdom. Dicetuskan oleh krisis pertukaran asing, kemerosotan menyebabkan kerajaan tidak mampu membayar import bahan api, makanan, ubat-ubatan dan keperluan lain dan mengakibatkan pemadaman berterusan sehingga 10 jam.

Rakyat Sri Lanka telah mengadakan protes kecil dan aman berhubung masalah ekonomi ini sepanjang Mac, tetapi apabila kerajaan mengumumkan pemotongan bekalan elektrik sehingga 13 jam pada hari Khamis, ratusan orang telah turun ke jalan berhampiran kediaman peribadi presiden di Colombo, dengan beberapa cuba menolak. melalui penghadang yang menuju ke bangunan.

Pertempuran berlaku, dengan penunjuk perasaan membakar beberapa kenderaan tentera dan polis menahan 54 orang. Semua kecuali enam telah dibebaskan.

Pada hari Jumaat, polis juga menahan aktivis terkemuka Thisara Anurudhdha Bandara, yang merupakan pentadbir kumpulan Facebook popular yang dipanggil “Go Home Gota”. Dia dituduh menghasut kekacauan awam, tetapi peguamnya Malaka Palliyaguruge menyifatkan penahanan Bandara sebagai percubaan untuk mengekang kebebasan bersuara.

“Kerajaan tidak boleh menangkap orang kerana mengatakan ‘Gota pulang,’ dan tidak ada bukti untuk mengatakan keganasan telah dihasut,” kata peguam itu kepada wartawan Al Jazeera.

Bandara dibebaskan dengan ikat jamin pada hari Sabtu di tengah-tengah limpahan sokongan orang ramai, termasuk daripada suruhanjaya hak asasi manusia negara itu, yang melancarkan siasatan terhadap tindakan polis.

Di tengah-tengah ketegangan, Suruhanjaya Kemudahan Awam Sri Lanka (PUCSL) pada hari Sabtu berkata pemotongan bekalan elektrik yang dijadualkan pada Ahad telah dikurangkan daripada enam jam yang dirancang kepada satu jam 40 minit.

PUCSL berkata ia telah menerima diesel yang mencukupi untuk penjanaan kuasa.

Sementara itu, kementerian tenaga berkata ia menjangka menerima 6,000 tan diesel daripada Indian Oil Corporation dan 12,000 tan diesel daripada kerajaan India, di bawah kemudahan kredit. Penghantaran akan tiba pada hari Rabu dan Khamis, katanya.

Sri Lanka telah berpaling kepada India dan China untuk mendapatkan bantuan kewangan dan juga sedang mendapatkan bailout daripada Tabung Kewangan Antarabangsa.

Tetapi langkah-langkah ini tidak banyak membantu untuk mengurangkan rasa tidak puas hati.

Di Colombo pada Ahad, berpuluh-puluh ahli politik daripada pakatan pembangkang Samagi Jana Balawegaya (SJB) dan penyokongnya berkumpul berhampiran Dataran Kemerdekaan bandar itu, manakala penyokong pakatan Jathika Jana Balawegaya (JJB) turut berhimpun di sebuah bandar di pinggir ibu negara. .

Tetapi polis dan tentera bersenjatakan senapang menghalang perarakan di tengah Colombo, walaupun ketua pembangkang Sajith Premadasa merayu kepada mereka untuk membenarkan penunjuk perasaan memasuki dataran.

“Orang ramai tidak boleh hidup,” katanya. “Ini adalah demonstrasi aman. Kenapa ada perintah berkurung? Adakah terdapat ancaman kepada keselamatan negara? Tsunami? Perintah berkurung telah dikenakan untuk menyelamatkan Rajapaksa daripada kemarahan orang ramai.”

Saudara lelaki Rajapaksa memegang jawatan penting dalam kerajaannya, termasuk jawatan perdana menteri, menteri kewangan dan menteri pertanian.

Perhimpunan SJB telah dibubarkan, tetapi terdapat bantahan di seluruh kawasan kejiranan Colombo pada hari Ahad, termasuk di Nugegoda, Jalan Havelock dan Gunung Lavinia.

Di Nugegoda, berpuluh-puluh orang berarak di jalan, memegang sepanduk dalam bahasa Inggeris yang mengatakan “Orang kita berhak mendapat kehidupan yang lebih baik”, manakala di Galle Face Green, penunjuk perasaan mengangkat papan tanda yang mengatakan: “Satu keluarga tidak boleh membungkam seluruh negara” dan “Anda tidak mempunyai hak untuk merampas demokrasi kami.”

Di Gunung Lavinia, mereka melaungkan “Orang ramai menderita, Tetapi Gota tidak peduli”, dan di Kiribathgoda, orang ramai mengibarkan bendera Sri Lanka ketika mereka berdiri di tepi jalan.

Di Kurunegala, timur laut Colombo, pekerja kesihatan juga mengadakan bantahan ringkas terhadap kekurangan ubat-ubatan, manakala di Maharagama, di pinggir Colombo, orang ramai yang membantah berkata kerajaan tidak bersedia untuk menangani krisis itu.

“Gota perlu pulang. Biarkan seseorang yang boleh mentadbir negara, lakukan ini,” kata KD Lalkantha, bekas penggubal undang-undang. “Terdapat banyak isu serius dan kerajaan tidak mempunyai jawapan.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Bank Dunia memberi amaran ekonomi global berisiko kehilangan dekad pertumbuhan

Ekonomi global berada dalam bahaya mengalami kehilangan dekad pertumbuhan, yang akan menjadi lebih teruk jika kegawatan kewangan semasa mencetuskan kemelesetan global, menurut penyelidikan baharu...

NZD/USD leans bearish in phase of consolidation

NZD/USD is consolidating at the start of the week in mixed risk sentiment. Poor performance on crosses suggests the Kiwi is still out of favour.NZD/USD...

Industri perbankan seluruh dunia sedang runtuh,industri hartanah seterusnya

Krisis perbankan semakin buruk.Untuk minggu ketiga berturut-turut, setiap minggu hanya menjanjikan spekulasi kosong untuk 'damage control' dan menjadi penentu bagi sektor perbankan, kerana pelabur...

ANALISA TEKNIKAL GOLD 27 MAC 2023

GOLD DI TIMEFRAME H1.FORECAST: HARGA ASALNYA DALAM KEDUDUKAN UPTREND ATAU MENAIK, NAMUN KETIKA INI HARGA TIDAK BERJAYA BREAK DAN CLOSE DIATAS HIGHER HIGH SEMASA...

ANALISA TEKNIKAL GBPUSD 27 MAC 2023

GBPUSD DDI TIMEFRAME H1.FORECAST: HARGA SEBELUM INI MEMBUAT KENAIKAN ATAU UPTREND, NAMUN HARGA TIDAK BERJAYA BREAK DAN CLOSE DIATAS HIGHER HIGH SEMASA UNTUK...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here