25.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Tren hilang dari radar antara punca perkhidmatan LRT laluan Kelana Jaya dihentikan seminggu

Date:

Share:

Perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) Laluan Kelana Jaya masih mengalami gangguan menyebabkan perkhidmatan antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park diberhentikan.

Rapid Rail Sdn Bhd dalam kenyataan memaklumkan perkhidmatan antara kedua-dua stesen terbabit terpaksa dihentikan atas faktor keselamatan apabila gangguan pada sistem Kawalan Tren Automatik (ATC) Laluan Kelana Jaya mula dikesan jam 3.03 petang tadi.

“Setakat jam 8.30 malam tadi, perkhidmatan tren perantara dari Stesen LRT Gombak ke Stesen LRT Damai serta dari Stesen LRT Ara Damansara ke Stesen LRT Putra Heights masih berjalan.

“Operasi tren dari Stesen LRT Putra Heights berpatah balik di Stesen LRT Ara Damansara, manakala operasi tren dari Stesen LRT Gombak berpatah balik di Stesen LRT Damai,” katanya.

Menurutnya, perkhidmatan tren akan ditamatkan jam 11 malam ini.

“Pengumuman mengenai gangguan perkhidmatan sudah dilakukan di stesen dan di dalam tren bagi memaklumkan penumpang mengenai status perkhidmatan terkini serta makluman melalui media sosial Rapid KL.

“Ia untuk memudahkan penumpang merancang perjalanan mereka menggunakan perkhidmatan alternatif,” katanya.

Katanya, perkhidmatan bas perantara percuma antara stesen Kelana Jaya hingga Stesen Ampang Park turut disediakan bagi memudahkan pergerakan penumpang yang terkesan akibat gangguan perkhidmatan berkenaan.

“Perkhidmatan bas perantara akan dilanjutkan sehingga jam 12 tengah malam ini bagi menampung penumpang.

“Pasukan kejuruteraan dan teknikal Rapid Rail dibantu oleh pihak Thales Group di Canada selaku pengilang peralatan asal atau OEM sedang giat menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca sebenar gangguan ini.

“Setakat ini, apa yang diketahui adalah terdapat gangguan kepada komponen elektronik sistem kawalan tren automatik atau ATC yang menyebabkan kehilangan signal di antara pusat kawalan dan tren,” katanya.

Katanya, gangguan itu menyebabkan tren-tren tidak dapat beroperasi secara automatik antara Stesen LRT Kelana Jaya dan Stesen LRT Ampang Park.

“Kami akan memaklumkan status perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya dari semasa ke semasa kepada orang awam menerusi saluran media sosial dan media massa.

“Segala kesulitan dialami para penumpang disebabkan oleh gangguan ini amat dikesali dan kami memohon maaf atas gangguan perjalanan yang terpaksa ditempuhi oleh semua pengguna perkhidmatan Rapid KL,” katanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UK’s Economy To Dip Into Recession This Winter

The UK’s recession will officially begin this winter and is likely to last for most of next year, a closely watched survey out today...

Zombie Virus : Saintis Temui Virus Purba Yang Hidup Semula

Penyelidik menemui virus yang hidup semula daripada cairan permafrost Siberia yang telah beku sehingga 48,500 tahun, menimbulkan kebimbangan bahawa patogen tersebut boleh mencentuskan wabak...

Analisis Harga GBP/USD: Bertahan stabil sekitar 1.2300, betul-betul di bawah rintangan saluran menaik

GBP/USD berundur sedikit daripada paras tertinggi berbilang bulan, walaupun tidak mempunyai tindak lanjut.Persediaan teknikal masih memihak kepada kenaikan harga dan menyokong prospek untuk keuntungan...

GBP/USD to extend its rally further to the May high at 1.2668 – Credit Suisse

A strong week for GBP/USD has seen the pair clear with ease the key 200-Day Moving Average, now at 1.2144. Analysts at Credit Suisse...

Kristalina Georgieva dari IMF menyifatkan inflasi, kelembapan China sebagai risiko kepada Asia

Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa Kristalina Georgieva menyifatkan tekanan inflasi yang meningkat dan kelembapan ekonomi China sebagai risiko kepada prospek ekonomi Asia, menyeru penggubal...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here