28.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

TRUMP SAMAN FACEBOOK,TWITTER & YOUTUBE

Date:

Share:

Bekas Presiden US,Donald Trump mengemukakan tuntutan mahkamah pada hari Rabu terhadap Facebook, YouTube, Twitter Alphabet, dan CEO mereka, dengan mendakwa platform media sosial tersebut membuat tapisan terhadapnya dan orang lain di Amerika.

Trump meminta mahkamah daerah dan persekutuan di Florida Selatan untuk segera menarik balik sekatan terhadap akaunnya di semua platform media sosial itu.

Pada sidang media di New Jersey, jutawan hartanah yang kemudiannya menjadi ahli politik itu memanggil syarikat-syarikat itu untuk apa yang digambarkannya sebagai “penapisan haram terhadap rakyat Amerika yang amat memalukan …”

Selain memulihkan akaunnya, Trump meminta pampasan ganti rugi dan hukuman yang akan ditentukan pada perbicaraan dan mahu mahkamah membatalkan Seksyen 230 Akta Kesopanan Komunikasi yang menjadi senjata oleh syarikat di internet daripada disaman berhubung penerbitan oleh pengguna platform mereka.

Tuntutan itu, yang pertama kali dilaporkan oleh Axios, turut menamakan ketua pegawai eksekutif syarikat Facebook Mark Zuckerberg, Sundar Pichai dari Alphabet, dan Jack Dorsey dari Twitter sebagai defendan.

Twitter dan Dorsey enggan mengulas. Facebook, Mark Zuckerberg, Alphabet, dan Pichai tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen berhubung perkara itu .

Institut Dasar Pertama Amerika, sebuah NGO yang menyokong banyak dasar bekas presiden AS turut menyokong tuntutan saman itu.

Facebook (FB) telah menyekat akaun FB Trump selama-lamanya selepas rusuhan pada 6 Januari di Capitol A.S. Perkara itu diserahkan kepada Lembaga Pengawas yang dibiayai oleh syarikat, yang pada dasarnya membenarkan sekatan itu tetapi mengatakan kepada Facebook bahawa penangguhan selama-lamanya tidak sesuai. Pada bulan Jun, Facebook menyemak semula keputusannya dengan mengurangkan posting politik, dan menyekat akaun FB Trump selama dua tahun.

Mulai tahun lalu, Twitter (TWTR) telah mengambil langkah untuk mengehadkan akaun Trump, menandakan ,flag’ beberapa tweetnya sebagai memerlukan pemeriksaan fakta. Syarikat itu, bagaimanapun, juga turut menyekat akses akaun Twitter Trump pada Januari, tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda untuk mengubah keputusannya.

Tidak seperti Facebook, di mana kehadiran Trump tidak memberi kesan yang signifikan terhadap prestasi kewangan platform, Twitter boleh kehilangan wang dengan menyekat akaun Twitter Trump, menurut penganalisis Rosenblatt Securities, Mark Zgutowicz.

Trump bergantung pada Twitter sebagai bentuk komunikasi utamanya semasa penggal presidennya, dengan pengikutnya mencecah hampir 90 juta. Kandungannya menghasilkan sejumlah besar engagement, yang membantu Twitter menjual iklan.

Alphabet’s (GOOGL) YouTube juga turut menyekat akaun Trump., Ketua Pegawai Eksekutif YouTube, Susan Wojcicki mengatakan, awal tahun ini sekatan itu akan tetap bditeruskan sehingga risiko keganasan berkurangan.

Dalam perdagangan petang, saham Facebook meningkat 0.5% kepada $ 354.48. Twitter turun 0.6%, menjadi $ 69.79, sementara Alphabet naik 0.4%, menjadi $ 2.533.15. Indeks penanda aras S&P 500 turun 0.1% pada hari Rabu.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...

Ringgit melonjak naik tujuh hari berturut-turut

Pada 9 pagi, ringgit meningkat kepada 4.2345/2395 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.2410/2475 pada Jumaat minggu lalu.Ringgit dibuka tinggi pagi ini meneruskan kenaikan...

Perlindungan Data Peribadi Malaysia di tahap 5 terburuk daripada 47 negara

Comparitech, sebuah laman web teknologi British, menerbitkan penilaian perlindungan privasi dan pengawasan negeri di 47 negara untuk mengkaji di mana kerajaan gagal melindungi privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here