28.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

TUNTUTAN BANTUAN KEHILANGAN PEKERJAAN DI US BERKURANGAN KEPADA 385’000 MESKIPUN VARIAN DELTA SEDANG MENULAR

Date:

Share:

Jumlah orang yang memohon faedah pengangguran di US pada akhir bulan Julai hampir mendekati paras pandemik, menunjukkan ekonomi telah berjaya mengelakkan kerosakan besar setakat ini meskipun berdepan dengan penularan varian delta koronavirus.

Tuntutan faedah pengangguran turun sebanyak 14,000 kepada 385,000 pada minggu yang berakhir pada 31 Julai, kata pihak kerajaan US pada hari Khamis.

Tinjauan ekonomi oleh The Wall Street Journal telah meramalkan 385,000 tuntutan baru.

Permohonan melonjak ke level tertinggi dua bulan pada pertengahan Julai, tetapi kenaikan tersebut nampaknya berpunca dari perubahan musim terhadap pekerjaan dalam musim panas.

Ahli ekonomi memerhati dengan penuh rapat untuk melihat apakah ketegangan varian delta yang menular mencetuskan lebih banyak pengganguran atau tidak mendorong orang untuk mencari pekerjaan. Setakat ini terdapat sedikit petunjuk bahawa ia membuat kelompongan dalam pekerjaan

Gambaran besar: Ekonomi mengalami pemulihan yang kuat sebelum kemunculan penularan varian delta dan masih terlalu awal untuk mengetahui apakah varian tersebut akan membantutkan pertumbuhan A.S.

Banyak kerajaan telah menerapkan semula syarat pemaikan pelitup muka, tetapi mereka berusaha untuk menghindari ‘lockdown’ yang akan lebih membebankan pada sektor perniagaan dan pengguna.

Pasaran buruh masih kehilangan berjuta-juta orang yang bekerja sebelum wabak itu, mengakibatkan sektor perniagaan berebut-rebut untuk mengisi sejumlah pekerjaan. Orang ramai telah kembali ke pasaran tenaga kerja, tetapi masih tidak cukup cepat untuk mengurangkan masalah kekurangan tenaga kerja.

Laporan pekerjaan kerajaan untuk bulan Julai kemungkinan menunjukkan sekitar 800,000 ditambah pekerjaan baru telah diciptakan, kata pakar ekonomi. Pembacaan yang lemah mengenai gaji sektor swasta oleh ADP pada hari Rabu menimbulkan beberapa keraguan, tetapi ADP tidak menjadi penghubung laporan pekerjaan yang lebih komprehensif dari Jabatan Tenaga Kerja dari bulan ke bulan.

Perincian utama: Permohonan tuntutan baru faedah pengangguran paling banyak di Pennsylvania, Texas, Michigan dan Georgia. Satu-satunya negeri yang mencatat kenaikan besar adalah Indiana, menunjukkan bahawa itu adalah masalah terpencil.

Sementara itu, jumlah orang yang telah menerima tuntutan faedah pengangguran negeri, menurun sebanyak 366,000 kepada 2,93 juta yang disesuaikan mengikut musim. Tuntutan yang masih berterusan itu kini berada pada tahap rendah.

Secara keseluruhan, kira-kira 12.98 juta orang dilaporkan telah mendapat faedah melalui lapan program berasingan negeri atau persekutuan pada 17 Julai. Jumlah tuntutan rata-rata kurang dari 2 juta seminggu sebelum wabak tersebut.

Apa yang mereka katakan? “Tuntutan pengangguran mingguan sedikit menurun, walaupun mereka masih berada di sekitar 400.000,” kata ahli ekonomi korporat Robert Frick dari Navy Federal Credit Union. “Berita baiknya adalah bahawa data minggu terakhir adalah yang pertama dalam kes peningkatan varian delta COVID-19, dan setakat ini peningkatan jangkitan tidak mendorong pemberhentian.”

Reaksi pasaran: Purata Perindustrian Dow Jones, DJIA 0.58% dan S&P 500 SPX, 0.44% meningkat dalam perdagangan Khamis. Kedua-dua indeks hampir berada di paras tertinggi.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...

Ringgit melonjak naik tujuh hari berturut-turut

Pada 9 pagi, ringgit meningkat kepada 4.2345/2395 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.2410/2475 pada Jumaat minggu lalu.Ringgit dibuka tinggi pagi ini meneruskan kenaikan...

Perlindungan Data Peribadi Malaysia di tahap 5 terburuk daripada 47 negara

Comparitech, sebuah laman web teknologi British, menerbitkan penilaian perlindungan privasi dan pengawasan negeri di 47 negara untuk mengkaji di mana kerajaan gagal melindungi privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here