26.3 C
Kuala Lumpur
spot_img

Turki mengurangkan kadar faedah sebanyak 150 mata asas walaupun inflasi pada 83%

Date:

Share:

  • Penganalisis pasaran menjangkakan pemotongan 100 mata asas, jadi langkah itu masih berjaya mengejutkan ramai pihak walaupun semakin kerap penurunan kadar faedah Turki.
  • Lira Turki mencecah paras terendah sepanjang masa berikutan berita pada 18.615 kepada dolar, turun 50% berbanding dolar AS pada tahun penuh lalu.
  • Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyokong kepercayaan tidak ortodoks bahawa menaikkan kadar faedah meningkatkan inflasi, dan bukannya sebaliknya.

Bank pusat Turki pada Khamis mengurangkan kadar faedah utamanya sebanyak 150 mata asas untuk pemotongan bulan ketiga berturut-turut, daripada 12% kepada 10.5% – walaupun inflasi Turki melebihi 83%.

Penganalisis pasaran menjangkakan pemotongan 100 mata asas, jadi langkah itu masih mengejutkan ramai pihak walaupun penurunan kadar faedah Turki semakin kerap. Harga pengguna untuk negara berpenduduk 84 juta orang meningkat ke paras tertinggi baru 24 tahun iaitu 83.45% pada September, walaupun ramai orang yang tinggal di Turki mengatakan harga barangan asas dalam beberapa kes meningkat lebih tiga kali ganda pada tahun lalu.

Dasar monetari negara itu, yang diarahkan oleh Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, adalah berdasarkan mengejar pertumbuhan dan persaingan eksport dan bukannya meredakan inflasi. Erdogan secara lantang menyokong kepercayaan tidak lazim bahawa menaikkan kadar faedah meningkatkan inflasi, dan bukannya sebaliknya, dan telah memanggil kadar kenaikan sebagai “ibu kepada segala kejahatan.”

Dasar itu secara konsisten menimbulkan kritikan dan kekeliruan daripada ahli ekonomi, dan memainkan peranan utama dalam kelemahan dramatik mata wang Turki, lira, yang telah kehilangan kira-kira 28% daripada nilainya berbanding dolar tahun ini.

Lira secara kasarnya tidak berubah selepas mencecah paras terendah sepanjang masa berikutan berita pada 18.615 kepada dolar. Ia turun 50% berbanding dolar AS pada tahun penuh lalu. Walaupun defisit akaun semasa Turki mengecil pada bulan Ogos berkat bantuan daripada hasil pelancongan, ia masih berada pada $3.1 bilion yang cukup besar, menurut data daripada Goldman Sachs.

“Lira kekal lemah, hasil sebenar rendah secara buatan, inflasi melonjak dan akaun semasa kekal dalam defisit. Ini telah menyebabkan pelabur antarabangsa meninggalkan pasaran bon mata wang tempatan di Turki dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” Daniel Wood, pengurus portfolio di William Blair Investment Management, menulis dalam nota Khamis.

Kerajaan Turki telah meneruskan strategi alternatif untuk memperkukuh mata wangnya termasuk program untuk menggalakkan deposit lira di bank, menjual dolar untuk lira – yang telah mengecilkan rizab pertukaran asingnya – dan mendapatkan pelaburan dan bantuan daripada negara Teluk yang kaya untuk membiayai campur tangan mata wangnya.

Ankara juga kekal mesra dengan Moscow, menarik gelombang jutawan dan bilionair Rusia ketika mereka berusaha untuk mengelak sekatan Barat.

Strategi pilihanraya?
Timothy Ash, pakar strategi pasaran baru muncul kanan di BlueBay Asset Management, berkata ini semua adalah untuk mengejar memenangi pilihan raya umum Turki akan datang pada Julai 2023.

“Dasar pro-pertumbuhan ini mungkin memenangi pilihan raya Erdogan, tetapi ia akan meningkatkan permintaan import, menjejaskan daya saing, dan pastinya secara besar-besaran meningkatkan defisit akaun semasa,” katanya dalam nota e-mel kepada pelanggan.

Tetapi Erdogan tetap bertekad untuk menurunkan kadar faedah negara kepada satu digit menjelang akhir tahun ini.

“Pertempuran terbesar saya adalah menentang minat. Musuh terbesar saya ialah minat. Kami menurunkan kadar faedah kepada 12%,” kata presiden semasa satu acara pada akhir September. “Adakah ia mencukupi? Ianya tidak mencukupi. Ini perlu diturunkan lagi.”

Bank pusat Turki memberi isyarat bahawa satu lagi pengurangan kadar akan menyusul pada bulan November tetapi itu mungkin pengurangan terakhir, mengatakan bahawa keadaan kewangan harus kekal “menyokong” pertumbuhan di tengah-tengah persekitaran permintaan yang semakin lemah. Ia menambah bahawa permintaan asing yang perlahan dan tekanan ke atas industri pembuatan sedang “dipantau rapi,” dan bahawa “pilihan dasar kredit, cagaran dan mudah tunai akan terus dilaksanakan.”

“Jawatankuasa menilai mengambil langkah yang sama dalam mesyuarat berikut dan menamatkan kitaran penurunan kadar,” kata bank itu.

“Panduan ini nampaknya merupakan pengakuan bahawa menurunkan kadar faedah bukanlah perkara yang betul untuk dilakukan apabila inflasi begitu tinggi,” kata Liam Peach, ahli ekonomi kanan pasaran pesat membangun di Capital Economics yang berpangkalan di London, dalam nota e-mel. “Tetapi pada masa yang sama, ia akan mengambil kadar faedah kepada 9% dan memenuhi hasrat Presiden Erdogan untuk menurunkan kadar kepada satu digit.”

Dalam pada itu, beliau berkata, “pembuat dasar akan meneruskan usaha mereka untuk ‘model ekonomi baharu’ mereka yang memberi tumpuan kepada ‘lira-isation’ sebagai salah satu saluran utama untuk menurunkan inflasi secara berterusan.”

Tetapi “satu ancaman utama kekal lira,” tambah Peach, sambil menyatakan mata wang telah berjaya kekal stabil pada kira-kira 18.6 berbanding dolar. “Risiko menjadi semakin condong kepada kejatuhan besar dalam mata wang memandangkan kadar inflasi Turki yang tinggi, lebihan akaun semasa yang meluas (5% daripada KDNK pada bulan Ogos) dan latar belakang keadaan pembiayaan luar yang mengetatkan.”

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Bank Dunia memberi amaran ekonomi global berisiko kehilangan dekad pertumbuhan

Ekonomi global berada dalam bahaya mengalami kehilangan dekad pertumbuhan, yang akan menjadi lebih teruk jika kegawatan kewangan semasa mencetuskan kemelesetan global, menurut penyelidikan baharu...

NZD/USD leans bearish in phase of consolidation

NZD/USD is consolidating at the start of the week in mixed risk sentiment. Poor performance on crosses suggests the Kiwi is still out of favour.NZD/USD...

Industri perbankan seluruh dunia sedang runtuh,industri hartanah seterusnya

Krisis perbankan semakin buruk.Untuk minggu ketiga berturut-turut, setiap minggu hanya menjanjikan spekulasi kosong untuk 'damage control' dan menjadi penentu bagi sektor perbankan, kerana pelabur...

ANALISA TEKNIKAL GOLD 27 MAC 2023

GOLD DI TIMEFRAME H1.FORECAST: HARGA ASALNYA DALAM KEDUDUKAN UPTREND ATAU MENAIK, NAMUN KETIKA INI HARGA TIDAK BERJAYA BREAK DAN CLOSE DIATAS HIGHER HIGH SEMASA...

ANALISA TEKNIKAL GBPUSD 27 MAC 2023

GBPUSD DDI TIMEFRAME H1.FORECAST: HARGA SEBELUM INI MEMBUAT KENAIKAN ATAU UPTREND, NAMUN HARGA TIDAK BERJAYA BREAK DAN CLOSE DIATAS HIGHER HIGH SEMASA UNTUK...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here