25 C
Kuala Lumpur
spot_img

UN beri amaran,bekalan gandum & jagung akan kehabisan menjelang 2023

Date:

Share:

Lebih daripada tiga bulan peperangan Rusia-Ukraine,sekatan eksport yang menghalang produk makanan Ukraine daripada diedarkan ke seluruh dunia, PBB memberi amaran bahawa dunia mungkin berada di ambang kekurangan makanan.

Sebelum Rusia menyerang negara itu, Ukraine adalah salah satu pembekal utama beberapa tanaman ruji kepada pasaran dunia, termasuk jagung, gandum, jagung dan barli. Produk pertanian merupakan sumber utama hasil eksport Ukraine dan menyumbang hampir 10% daripada KDNK negara.

Tetapi perang dan sekatan bandar pelabuhan Ukraine telah menghentikan rantaian bekalan global untuk produk makanan ini. Dan organisasi kelaparan dan keselamatan makanan PBB memberi amaran bahawa krisis makanan akan berlaku jika keadaan ini berterusan.

“Pada 2023, anda akan mengalami masalah kekurangan makanan,” kata David Beasley, pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia PBB, pada persidangan pada Khamis.

Kira-kira 25 juta tan pelbagai bijirin ruji kini berada dalam unit simpanan di bandar pelabuhan besar seperti Odesa, menunggu untuk dihantar ke pasaran antarabangsa, tetapi mereka tidak dapat meninggalkan Ukraine kerana sekatan berterusan oleh Rusia di Laut Hitam.

Pada lawatan baru-baru ini ke Odesa, presiden Majlis Eropah, Charles Michel, menulis tweet bahawa dia melihat “silo penuh dengan bijirin, gandum dan jagung sedia untuk dieksport. Makanan yang sangat diperlukan ini terkandas kerana perang Rusia dan sekatan pelabuhan Laut Hitam.”

Pada hari Khamis, Beasley merayu pegawai Rusia untuk menarik balik sekatan dengan semua cara untuk mengelakkan kekurangan makanan global.

“Jika anda mempunyai hati sama sekali untuk seluruh dunia, tidak kira bagaimana perasaan anda tentang Ukraine, anda perlu membuka pelabuhan tersebut,” katanya kepada CNN dalam kenyataan yang ditujukan kepada Presiden Rusia Vladimir Putin.

Sekatan tanpa batas pelabuhan Ukraine akan menjejaskan setiap negara di dunia, tetapi sesetengah negara lebih memerlukan import makanan berbanding yang lain, dan lebih berisiko mengalami kekurangan makanan yang dahsyat.

Bercakap pada Persidangan Keselamatan Munich pada hari Jumaat, Beasley memberi amaran bahawa beberapa negara di Afrika Utara dan Timur dan Timur Tengah bersedia untuk menghadapi “isu keselamatan makanan yang hebat” dalam masa terdekat akibat perang Ukraine.

Beberapa negara—termasuk Tanzania, Uganda, Sudan, dan Cameroon—bergantung kepada Ukraine dan Rusia untuk sekurang-kurangnya separuh daripada import gandum mereka sebelum perang, menurut NGO antarabangsa Human Rights Watch. Sekiranya produk makanan kekal terperangkap di Ukraine, negara-negara ini akan dilanda kekurangan makanan terlebih dahulu dan paling sukar.

Beasley juga memberi amaran bahawa eksport makanan yang hilang dari Ukraine menambah kepada ketidakamanan makanan sedia ada yang menjejaskan kawasan yang lebih terdedah di dunia tahun ini, termasuk wabak, kejadian cuaca buruk dan kemarau yang menjejaskan hasil tuaian.

Sekiranya isu kekurangan makanan yang menjulang gagal ditangani, Beasley memberi amaran bahawa ia boleh membawa kepada “krisis di atas krisis, tsunami dalam tsunami. Dan itu, kita tidak mampu hadapi sekarang.” – FORTUNE

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here