26.4 C
Kuala Lumpur
spot_img

UN beri amaran,bekalan gandum & jagung akan kehabisan menjelang 2023

Date:

Share:

Lebih daripada tiga bulan peperangan Rusia-Ukraine,sekatan eksport yang menghalang produk makanan Ukraine daripada diedarkan ke seluruh dunia, PBB memberi amaran bahawa dunia mungkin berada di ambang kekurangan makanan.

Sebelum Rusia menyerang negara itu, Ukraine adalah salah satu pembekal utama beberapa tanaman ruji kepada pasaran dunia, termasuk jagung, gandum, jagung dan barli. Produk pertanian merupakan sumber utama hasil eksport Ukraine dan menyumbang hampir 10% daripada KDNK negara.

Tetapi perang dan sekatan bandar pelabuhan Ukraine telah menghentikan rantaian bekalan global untuk produk makanan ini. Dan organisasi kelaparan dan keselamatan makanan PBB memberi amaran bahawa krisis makanan akan berlaku jika keadaan ini berterusan.

“Pada 2023, anda akan mengalami masalah kekurangan makanan,” kata David Beasley, pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia PBB, pada persidangan pada Khamis.

Kira-kira 25 juta tan pelbagai bijirin ruji kini berada dalam unit simpanan di bandar pelabuhan besar seperti Odesa, menunggu untuk dihantar ke pasaran antarabangsa, tetapi mereka tidak dapat meninggalkan Ukraine kerana sekatan berterusan oleh Rusia di Laut Hitam.

Pada lawatan baru-baru ini ke Odesa, presiden Majlis Eropah, Charles Michel, menulis tweet bahawa dia melihat “silo penuh dengan bijirin, gandum dan jagung sedia untuk dieksport. Makanan yang sangat diperlukan ini terkandas kerana perang Rusia dan sekatan pelabuhan Laut Hitam.”

Pada hari Khamis, Beasley merayu pegawai Rusia untuk menarik balik sekatan dengan semua cara untuk mengelakkan kekurangan makanan global.

“Jika anda mempunyai hati sama sekali untuk seluruh dunia, tidak kira bagaimana perasaan anda tentang Ukraine, anda perlu membuka pelabuhan tersebut,” katanya kepada CNN dalam kenyataan yang ditujukan kepada Presiden Rusia Vladimir Putin.

Sekatan tanpa batas pelabuhan Ukraine akan menjejaskan setiap negara di dunia, tetapi sesetengah negara lebih memerlukan import makanan berbanding yang lain, dan lebih berisiko mengalami kekurangan makanan yang dahsyat.

Bercakap pada Persidangan Keselamatan Munich pada hari Jumaat, Beasley memberi amaran bahawa beberapa negara di Afrika Utara dan Timur dan Timur Tengah bersedia untuk menghadapi “isu keselamatan makanan yang hebat” dalam masa terdekat akibat perang Ukraine.

Beberapa negara—termasuk Tanzania, Uganda, Sudan, dan Cameroon—bergantung kepada Ukraine dan Rusia untuk sekurang-kurangnya separuh daripada import gandum mereka sebelum perang, menurut NGO antarabangsa Human Rights Watch. Sekiranya produk makanan kekal terperangkap di Ukraine, negara-negara ini akan dilanda kekurangan makanan terlebih dahulu dan paling sukar.

Beasley juga memberi amaran bahawa eksport makanan yang hilang dari Ukraine menambah kepada ketidakamanan makanan sedia ada yang menjejaskan kawasan yang lebih terdedah di dunia tahun ini, termasuk wabak, kejadian cuaca buruk dan kemarau yang menjejaskan hasil tuaian.

Sekiranya isu kekurangan makanan yang menjulang gagal ditangani, Beasley memberi amaran bahawa ia boleh membawa kepada “krisis di atas krisis, tsunami dalam tsunami. Dan itu, kita tidak mampu hadapi sekarang.” – FORTUNE

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here