25 C
Kuala Lumpur
spot_img

Ahli politik vateran kroni Rajapaksa ambil alih kepimpinan di Sri Lanka

Date:

Share:

Bekas perdana menteri Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe telah mengangkat sumpah sebagai presiden negara itu dan telah berjanji untuk membentuk kerajaan semua parti yang mampu mendapatkan bailout Dana Kewangan Antarabangsa bernilai berbilion dolar.

Kemenangan Wickremesinghe berikutan peletakan jawatan Presiden Gotobaya Rajapaksa, yang melarikan diri ke Singapura selepas ratusan ribu rakyat Sri Lanka berarak merentasi ibu negara pada 9 Julai, menyerbu istana presiden, berkelah di halaman dan juga berenang di kolam presiden.

Walau bagaimanapun, Wickremesinghe juga tidak disukai dikalangan ramai penunjuk perasaan memandangkan hubungan rapatnya dengan Rajapaksa. Beliau berkhidmat sebagai perdana menteri di bawah Gotabaya dan walaupun beliau berjanji akan membentuk kerajaan semua parti, kebanyakkan lantikkannya dalam kabinet baharu telah dipilih daripada barisan penyokong setia Rajapaksa.

Keluarga Rajapaksa memerintah selama 17 tahun dan dipersalahkan secara meluas kerana memufliskan negara tu, dengan hutang berjumlah $51 bilion dan rizab asing hanya $1.7 bilion. Bank pusat berkata ia memerlukan $7 bilion untuk obligasi hutang dan untuk mengekalkan Sri Lanka sepanjang tahun ini. Ganeshan Wignarjara, seorang felo kanan di Institut Pengajian Asia Selatan di Universiti Nasional Singapura, berkata krisis itu telah diramalkan sekurang-kurangnya empat tahun lalu tetapi Rajapaksa tidak mahu mendengar dan pendekatan meminjam daripada IMF pada bulan April telah terlalu lambat.

“Ekonomi Sri Lanka berisiko merosot selepas ia gagal membayar hutangnya. Pertumbuhan adalah pada -4 hingga –6% pada 2022 dan inflasi adalah antara 50 dan 70% tahun ini dan terdapat tiga perempat daripada sejuta orang miskin yang telah diwujudkan melalui krisis ini. “Jadi ia adalah satu keadaan yang teruk di Sri Lanka,” katanya, sambil menambah bahawa Wickremesinghe memerlukan masa untuk mengatur kewangan negaranya. Pegawai dari Colombo dijangka bertemu dengan IMF pada bulan Ogos dan rundingan dijangka merangkumi tiga pemberi pinjaman utama Sri Lanka – Jepun, Bank Pembangunan Asia dan China. Pada mesyuarat pegawai kewangan G-20 baru-baru ini di Indonesia, Setiausaha Perbendaharaan A.S. Janet Yellen, menggesa China untuk membantu menyusun semula hutang Sri Lanka, memberitahu wartawan, “Sri Lanka jelas tidak dapat membayar balik hutang itu.” “Dan menjadi harapan saya bahawa China akan bersedia untuk bekerjasama dengan Sri Lanka untuk menyusun semula hutang – ia berkemungkinan untuk kepentingan China dan Sri Lanka,” katanya. Wignaraja juga berkata China mesti memainkan peranan positif dalam menyelesaikan krisis tetapi menambah bahawa kebimbangan terhadap perangkap hutang China telah dibesar-besarkan kerana Beijing hanya memegang 14% daripada jumlah hutang Sri Lanka. “China memberi Sri Lanka $13.2 bilion sejak 2006 untuk projek infrastruktur. Projek-projek ini mempunyai hasil yang bercampur-campur; beberapa projek yang baik, beberapa projek yang buruk. “Jumlah beban hutang adalah kira-kira $7.6 bilion. Ia mencadangkan peningkatan hutang kepada China tetapi tidak menunjukkan bahawa Sri Lanka telah masuk ke dalam perangkap hutang China,” katanya.

Mana-mana perjanjian dengan IMF mungkin memakan masa beberapa bulan lagi dan rakyat Sri Lanka masih perlu berdepan dengan hiperinflasi, kekurangan makanan dan bahan api yang teruk, dan bekalan elektrik terputus.

Sekolah masih ditutup dan ramai orang bekerja dari rumah.Kekurangan ubat mendorong doktor memberi amaran kepada orang ramai akan mati, terutamanya di kawasan pedalaman terpencil, di mana pengedaran barangan keperluan, termasuk beras, terhenti kerana negara kehabisan minyak.

Penunjuk perasaan dan ahli politik dari semua parti politik juga menuntut siasatan bebas terhadap keluarga Rajapaksa, kekayaan mereka dan dakwaan rasuah. Penyiasat Sri Lanka sebelum ini mendakwa lebih daripada $2 bilion telah dipindahkan ke akaun bank di Dubai, dipegang oleh orang yang rapat dengan Mahinda Rajapaksa, abang Gotabaya, ketika beliau berkhidmat sebagai presiden, lebih tujuh tahun lalu. Mahinda menolak dakwaan itu sebagai “karut.”

Bilangan rusuhan telah berkurangan sejak Rajapaksa meninggalkan negara itu tetapi perasaan tidak puas hati terhadap kerajaan masih tinggi, dengan ramai penunjuk perasaan sangat berprasangka dan cuba mengekalkan khemah mereka di luar kompleks presiden. Bagaimanapun, tentera dan polis mula membongkar kem itu secara paksa pada pagi Jumaat yang membawa kepada pertempuran dan penahanan.

“Kerajaan kita, kerajaan Sri Lanka, mereka membunuh orang yang tidak bersalah di kawasan luar bandar di negara ini. Mereka tidak mempunyai apa-apa untuk dimakan,” kata Keith Gibson, seorang pemuzik dan ketua protes.

“Mereka hanya minum air – dan rejimen tentera yang rosak ini, mereka membunuh rakyat dan mereka bukan memimpin rakyat, dan mereka tidak mempunyai penyelesaian untuk negara, anda tahu, dan rakyat menderita,” katanya.

Sentimen beliau turut dikumandangkan oleh Sulaimaan Saim, seorang pelajar perubatan yang baru pulang dari pengajian di Belarus. Beliau berkata orang yang pernah memandu kenderaan mewah kini menaiki tuk-tuk, dan orang yang pernah menaiki tuk-tuk kini terpaksa berjalan kaki.

“Kerajaan terlalu banyak bermain-main. Mereka telah bermain-main dengan wang kita. Mereka telah mengambil wang rakyat. Mereka pada dasarnya telah mencurinya, “katanya.

“Sekarang kita turun kepada sifar, tiada, tiada apa-apa, kita tiada apa-apa, negara kita benar-benar kacau bilau. Kami tidak mempunyai bahan api, kami tidak mempunyai makanan, kami tidak mempunyai gas. Kami tidak mempunyai ubat. Orang sedang mati. Menunggu dalam barisan untuk minyak selama empat atau lima hari, ia sangat teruk,” katanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here