25 C
Kuala Lumpur
spot_img

Amerika mungkin terjerumus dalam kegawatan ekonomi penghujung tahun 2022-NOMURA

Date:

Share:

Di sebalik pivot hawkish Fed yang ketara sejak November 2021, tekanan inflasi tidak berkurangan secara bermakna dan mungkin boleh dikatakan bertambah buruk, kata Nomura dalam nota bertarikh 20 Jun.

Ekonomi AS mungkin akan jatuh ke dalam kemelesetan sederhana menjelang akhir 2022 apabila Rizab Persekutuan menaikkan kadar untuk mengawal harga, menurut ahli ekonomi di Nomura Holdings Inc.

“Dengan momentum pertumbuhan yang perlahan dan Fed komited untuk memulihkan kestabilan harga, kami percaya kemelesetan sederhana bermula pada suku keempat 2022 kini lebih berkemungkinan daripada tidak,” ahli ekonomi Nomura Aichi Amemiya dan Robert Dent menulis dalam nota pada 20 Jun.

Nomura memberi amaran bahawa keadaan kewangan akan bertambah ketat apabila sentimen pengguna semakin meruncing, herotan bekalan tenaga dan makanan semakin teruk serta prospek pertumbuhan global semakin merosot.

“Dengan inflasi bulanan hingga 2022 berkemungkinan kekal tinggi, kami percaya tindak balas Fed terhadap kemerosotan pada mulanya akan diredam,” tulis penganalisis Nomura dalam nota mereka.”

Mereka menjangkakan kenaikan kadar berterusan akan berterusan hingga 2023, tetapi dengan kadar terminal yang lebih rendah sedikit sebanyak 3.50 – 3.75 peratus dicapai pada Februari, berbanding ramalan sebelumnya 3.75 – 4.00 peratus pada Mac.

Nomura telah menurunkan unjuran KDNK sebenar tahun ini kepada 1.8 peratus, berbanding 2.5 peratus sebelum ini, manakala unjuran tahun depan dilihat merosot satu peratus, daripada pertumbuhan 1.3 peratus sebelum ini.

Inflasi yang berterusan dan satu mandat Fed adalah antara faktor yang mendorong kemerosotan, menurut syarikat perkhidmatan kewangan itu.

Dari tahap yang sangat tinggi, inflasi yang tinggi yang berterusan dan bukti yang semakin meningkat mengenai jangkaan inflasi yang tidak menentu adalah dua pemacu utama jangkaan kemerosotan pertumbuhan kami.

Di sebalik pivot hawkish Fed yang ketara sejak November 2021, tekanan inflasi tidak berkurangan secara bermakna dan mungkin boleh dikatakan bertambah buruk.

Berdasarkan latar belakang itu, penganalisis Nomura percaya bahawa usaha Fed untuk menyelaraskan semula permintaan dengan bekalan yang tertekan untuk mengekang tekanan harga akhirnya akan mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan sederhana. Pegawai Fed telah jelas dengan jelas bahawa mereka akan mengutamakan kestabilan harga, “dasar” institusi yang sering disebut, di atas segalanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here