31.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Apa yang dijangkakan daripada Bajet 2023?

Date:

Share:

Bajet 2023 yang akan dibentangkan pada 7 Oktober, dijangka diadakan dalam keadaan yang unik.

Berdepan dengan ancaman tekanan inflasi yang semakin meningkat, serta kemungkinan Pilihan Raya Umum tidak lama lagi, kerajaan perlu mencari jalan untuk mencapai keseimbangan antara memastikan kesejahteraan rakyat dan kemampanan ekonomi negara untuk Bajet akan datang ini.

Pertumbuhan ekonomi Malaysia memulakan tahun ini dengan alasan yang kukuh dengan pembukaan semula ekonomi sepenuhnya ketika negara itu beralih ke fasa endemiknya.

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM), ekonomi Malaysia mencatatkan pertumbuhan kukuh sebanyak 8.9 peratus pada suku kedua 2022 (daripada lima peratus pada 1Q22).

Walaupun pertumbuhan dinaikkan sedikit sebanyak oleh asas rendah daripada Perintah Kawalan Pergerakan Penuh (FMCO) pada Jun 2021, pertumbuhan pada April dan Mei 2022 amat teguh, disokong oleh pemulihan berterusan dalam keadaan pasaran buruh dan sokongan dasar.

BNM menegaskan bahawa peningkatan itu juga mencerminkan aktiviti ekonomi yang normal ketika negara menuju ke arah endemisitas dan membuka semula sempadan antarabangsa.

Bagaimanapun, ia memberi amaran bahawa kebanyakan ekonomi utama dijangka mengalami tekanan inflasi yang kukuh dan berterusan, dalam persekitaran harga komoditi yang tinggi dan pasaran buruh yang ketat.

Bank pusat dalam ekonomi utama juga telah meningkatkan kadar pengetatan dasar monetari untuk menangani inflasi dan memastikan jangkaan inflasi kekal berlabuh. Keadaan kewangan dijangka mengetatkan. Semua faktor ini boleh mempengaruhi pertumbuhan, ia menekankan.

“Inflasi utama diunjurkan meningkat dalam beberapa bulan pada baki tahun ini, sebahagiannya disebabkan oleh kesan asas daripada diskaun ke atas harga elektrik yang dilaksanakan pada 3Q21. Inflasi teras dijangka purata lebih tinggi pada 2022, memandangkan permintaan terus bertambah baik dalam persekitaran kos tinggi,” katanya.

Bagaimanapun, bank pusat itu menegaskan bahawa tahap tekanan menaik terhadap inflasi dijangka kekal sebahagiannya dikawal oleh langkah kawalan harga sedia ada, subsidi bahan api dan kapasiti ganti yang berterusan dalam ekonomi.

Di samping tekanan inflasi yang berterusan – dengan Bajet 2023 dibawa ke hadapan kepada 7 Oktober – spekulator membayangkan kemungkinan Pilihan Raya Umum sebelum akhir tahun.

Namun begitu, kerajaan berkata ia akan memastikan Bajet disediakan dengan kesejahteraan rakyat sebagai terasnya dengan mengambil kira cabaran yang menanti tahun depan.

Pada penutupan program Perundingan Bajet 2023 di Kementerian Kewangan, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, “Dalam menghadapi ketidaktentuan global, Bajet 2023 juga akan memberi tumpuan kepada rakyat dengan menambah baik sistem perlindungan dan meningkatkan kesejahteraan rakyat melalui penjagaan kesihatan dan pendidikan yang berkualiti.”

Ismail Sabri berkata pelbagai isu dan cabaran dibangkitkan semasa rundingan Bajet 2023, dan penyelesaian yang dicadangkan untuk menangani isu itu akan dikaji secara terperinci.

Cadangan penyelesaian termasuk cukai, subsidi, perlindungan sosial, kesinambungan perniagaan dan kemampanan industri, termasuk mengurangkan kos menjalankan perniagaan dengan meningkatkan pembangunan sumber manusia, pekerja mahir, produktiviti dan pendigitalan perniagaan.

Beliau berkata terdapat cadangan untuk mengukuhkan kerjasama antara pelbagai pihak bagi mempercepatkan pelaksanaan Agenda Matlamat Pembangunan Lestari di peringkat nasional menjelang 2030.

“Sebagai ekonomi terbuka, kita tidak terlepas daripada perkembangan global. Gangguan dalam rantaian bekalan global telah menyebabkan kenaikan mendadak dalam harga makanan dan komoditi,” tambahnya.

Beliau berkata berikutan itu, kadar inflasi pada separuh pertama tahun ini kekal pada paras terkawal 2.5 peratus.

Beliau juga berkata peruntukan kerajaan untuk bantuan dan subsidi telah meningkat kepada RM77.7 bilion tahun ini, berbanding RM31 bilion tahun lepas.

Sementara itu, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata Bajet 2023 dijangka terus menumpukan usaha mengukuhkan momentum pemulihan ekonomi negara dan menjana pertumbuhan mampan dalam jangka panjang, katanya.

Beliau berkata ekonomi Malaysia berada di landasan kukuh disokong oleh asas ekonomi yang berdaya tahan, dasar pragmatik dan struktur ekonomi yang pelbagai tetapi pengurusan ekonomi negara pada 2022 dijangka lebih mencabar, katanya.

“Unjuran pertumbuhan ekonomi dunia pada 2022 dan 2023 oleh organisasi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah disemak dan diturunkan.

“IMF telah menyemak semula unjuran pertumbuhan ekonomi globalnya kepada 3.2 peratus untuk 2022 pada Julai daripada 3.6 peratus pada April, dan 4.4 peratus pada Januari 2022,” katanya dalam satu kenyataan.

Mustapa menambah, bagi 2023, ramalan pertumbuhan ekonomi dunia telah diturunkan daripada 3.8 peratus pada Januari 2022 kepada 2.9 peratus pada Julai 2022.

Mengulas mengenai pertumbuhan ekonomi negara, beliau berkata unjuran pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) ekonomi negara dijangka mencapai sasaran antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus.

“Ini mengambil kira pencapaian 6.9 peratus pada separuh pertama 2022,” kata Mustapa.

Mustapa juga menekankan bahawa langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan dalam melaksanakan pakej rangsangan dan pembukaan semula ekonomi secara beransur-ansur telah mengurangkan kesan besar krisis Covid-19 dan juga menyokong pemulihan ekonomi.

Pandangan hangat ahli ekonomi terhadap barang dan kemungkinan sektor

DENGAN keadaan ekonomi semasa dan kemungkinan Pilihan Raya Umum akan datang, penganalisis berkata kerajaan dijangka mengimbangi antara Bajet yang mesra pasaran dan ‘berasa baik’.

Dalam laporan Strategi Pasarannya, penganalisis RHB Investment Bank Bhd (RHB Investment) menegaskan bahawa dinamik politik semasa dan pilihan raya yang akan datang mencadangkan bahawa kerajaan perlu melonggarkan tali wangnya untuk menimbulkan faktor perasaan gembira.

“Jangkaan adalah untuk Bajet 2023 yang mesra pasaran yang mengandungi ‘kebaikan’ untuk individu dan perniagaan, tetapi kuantum pemberian dan inisiatif penyempurnaan pam akan terjejas oleh kekurangan ruang fiskal – memandangkan jangkaan ekonomi yang perlahan pada 2023, dengan pelabur juga mencari cukai tambahan ke atas sektor swasta,” katanya.

Ia juga menyerlahkan laporan media yang mencadangkan bahawa Ismail Sabri sedang dipujuk untuk mengendalikan PRU15 sejurus 4Q22 – satu teori yang telah diperkukuh oleh pembentangan Bajet 2023 pada 7 Oktober, tiga minggu lebih awal daripada yang dijadualkan sebelum ini.

“Dengan ahli strategi Barisan (BN) yakin bahawa angin pilihan raya telah beralih memihak kepada mereka, kami fikir tiada perkara yang akan ditinggalkan untuk memastikan bahawa bajet menawarkan setiap bantuan kepada pengundi secara amnya, dan kepada perniagaan untuk membantu pemulihan mereka daripada kemusnahan. daripada wabak itu.

“Bagaimanapun, dengan nisbah hutang kepada KDNK yang semakin tinggi, ditambah pula dengan kenaikan bil subsidi yang akan terus meningkat menjelang PRU15 nanti, kami percaya kerajaan perlu mengambil berat tentang defisit fiskal, dan kami tidak boleh menolak. inisiatif baru meningkatkan hasil atau penangguhan perbelanjaan yang dirancang,” katanya.

Oleh itu, RHB Investment menjangkakan belanjawan akan memberi penekanan kepada automasi, teknologi dan kemampanan. Pemacuan pendigitalan mungkin positif untuk nama seperti CTOS Digital, GHL Systems dan Kumpulan Hasil.

“Inisiatif bantuan sosial mungkin memberi manfaat kepada sektor pengguna yang lebih luas,” katanya.

“Lebih banyak cukai punitif ke atas sektor kilang bir dan tembakau adalah mustahil, kerana ia mungkin terbukti tidak produktif.

“Kami mempunyai jangkaan yang rendah terhadap sebarang insentif penting untuk sektor hartanah. Pembinaan mungkin melihat tajuk utama daripada beberapa pam-priming sebelum tinjauan pendapat tetapi ini berkemungkinan condong ke arah kontraktor yang lebih kecil. Projek yang lebih besar masih boleh diumumkan, tetapi ini memerlukan keperluan pembiayaan swasta.

“Selain itu, kerajaan tidak mungkin menaikkan cukai permainan kerana industri terjejas teruk oleh wabak itu.

“Kami juga percaya NFO akan dapat mengekalkan 22 cabutan khas pada 2023 untuk memaksimumkan hasil cukai. Sektor automotif mungkin menerima tambahan daripada insentif untuk mempercepatkan pengeluaran dan penggunaan EV, dengan peluang luar untuk lebih jelas mengenai pembaharuan duti eksais yang akan datang.”

Sementara itu, agensi penarafan MARC Rating Corp Bhd (MARC Rating) percaya bahawa penstrukturan semula ekonomi perlu dilaksanakan bagi membolehkan rakyat beralih ke peringkat ekonomi pertengahan dan lebih tinggi, daripada ekonomi peringkat rendah semasa di mana ia masih bergantung kepada pengeluaran rendah. kos dan buruh asing.

Menurut laporan Bernama, MARC dipetik sebagai berkata kerajaan perlu mengkaji semula penstrukturan ekonomi negara bermula dengan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Jamaludin Nasir berkata, “Kita harus memindahkan sumber kita untuk memastikan kita meningkatkan rantaian nilai ekonomi kita daripada ekonomi kos rendah kepada ekonomi pertengahan dan lebih tinggi dengan menambah baik pengeluaran tempatan, penyelidikan dan pembangunan serta bakat, selari dengan cara kita pandai membawa syarikat yang bagus ke dalam negara.

“Penstrukturan semula (ekonomi) sepatutnya dilakukan sekarang apabila orang ramai mula prihatin terhadap ekonomi negara,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Jadual Liga Pengurus Utama MARC Ratings 2021.

Bagi Bajet 2023 yang akan datang, beliau berkata adalah juga penting kerajaan melihat secara serius melaksanakan subsidi bersasar supaya wang itu dapat digunakan untuk membantu pertumbuhan negara.

Pada asas tahunan, kerajaan membelanjakan kira-kira RM60 bilion hingga RM80 bilion untuk subsidi.

Jamaludin juga menjangkakan Bajet 2023 akan terus menjadi bajet pengembangan, dengan tumpuan untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan meningkatkan kemahiran dan keupayaan bakat tempatan.

Sementara itu, mengenai prestasi bank pelaburan di negara ini tahun ini, beliau berkata kebanyakan bank pelaburan itu menghadapi cabaran memandangkan kadar faedah yang lebih tinggi.

“Terdapat juga kiraan urus niaga yang lebih rendah kerana kebanyakan penerbit berpotensi mengambil sikap tunggu dan lihat. Berikutan kenaikan kadar faedah terbaru Fed, kami juga menjangka Bank of England juga akan meningkatkan kadar faedahnya sebanyak 50 mata asas lagi,” kata Jamaludin.

Lebih banyak barangan untuk sektor pembinaan?

KETIKA Pilihan Raya Umum semakin hampir, mata tertumpu kepada sektor pembinaan kerana kemajuannya mencerminkan prestasi pembangunan ekonomi Malaysia.

Bagaimanapun, keadaan semasa kewangan awam kekal ketat, memandangkan jumlah nisbah hutang kepada KDNK Malaysia sebanyak 63.8 peratus pada akhir Jun 2022 (berbanding 63.4 peratus pada akhir Dis 2021), kata RHB Investment.

“Walaupun berkemungkinan tema pra-pilihan raya boleh menjadi kenyataan, ia juga mungkin lebih condong kepada kontraktor berskala kecil.

“Sebuah persatuan kontraktor menggesa kerajaan menyediakan pakej rangsangan khas dalam Bajet 2023 kepada kontraktor kecil yang masih menghadapi masalah akibat pandemik Covid-19 iaitu kenaikan harga bahan binaan, kekurangan buruh dan kos logistik yang lebih tinggi.

“Sementara itu, presiden Persatuan Kontraktor Bumiputera Malaysia menyatakan bahawa Kerajaan boleh membantu kontraktor kecil dengan memberi kerja penyelenggaraan dan pekerjaan lain di jabatan kerajaan,” katanya.

Ia menyatakan bahawa berdasarkan data yang diterbitkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), kontraktor G1 dan G2 membentuk lebih separuh daripada jumlah kira-kira 103,000 kontraktor di Malaysia pada 5 September 2022.

“Untuk memanfaatkan kumpulan kontraktor ini, kami berpendapat peruntukan mungkin condong kepada infrastruktur luar bandar atau kerja penyelenggaraan,” katanya.

Pada Jun lalu, Kementerian Kerja Raya berkata ia memerlukan peruntukan RM3.4 bilion untuk membaiki jalan persekutuan di seluruh Malaysia Barat. Menteri Kerja Raya Kanan Datuk Seri Fadillah Yusof berkata ini termasuk membaiki kerosakan, menurap semula, menambah lapisan tambahan dan membina jalan baharu – semuanya menjelang tahun depan.

Kementerian Kerja Raya berkata ia akan memastikan Bajet 2023 yang akan dibentangkan akan memberi tumpuan kepada menambah baik kemudahan dan keadaan jalan raya untuk keselesaan dan keselamatan penggunanya.

Menteri Kerja Raya Kanan Datuk Seri Fadillah Yusof dipetik sebagai berkata secara amnya, banyak penekanan akan diberikan kepada penyediaan kemudahan yang lebih baik untuk kesejahteraan rakyat.

“Untuk Bajet 2023, kita sudah ada sesi yang dikendalikan oleh Kementerian Kewangan di mana KKR akan memberi keutamaan kepada penambahbaikan jalan raya.

“Ini termasuk menggunakan lampu diod pemancar cahaya (LED) penjimatan kos dan juga lampu isyarat pintar yang bukan sahaja memberi keselesaan kepada pengguna jalan raya malah membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas.

“Sistem lampu isyarat pintar yang kami rasa lebih cekap. Contohnya, jika trafik sesak, sistem akan memendekkan masa menunggu,” katanya kepada pemberita pada majlis awal bulan ini.

Khas untuk Sarawak

Bagi Malaysia Timur pula, Timbalan Perdana Menteri Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas memetik Sarawak mempunyai kira-kira 3,487km jalan substandard yang mesti dinaik taraf atau dibaik pulih untuk menghubungkan kawasan luar bandar.

“Pada masa ini, kos menaik taraf 331km jalan luar bandar di Sarawak adalah kira-kira RM5 bilion. Perkara yang disebutkan di atas adalah selaras dengan kenyataan Fadillah yang dibuat pada 11 September tentang memberi tumpuan kepada menambah baik kemudahan jalan raya untuk keselamatan dan keselesaan rakyat,” kata RHB Investment.

Terdapat juga peluang projek berskala besar dilancarkan, melalui model perkongsian awam-swasta (PPP).

“Setakat ini, model PPP sudah terbukti dalam tender Mass Rapid Transit 3 (MRT3), di mana pembida dikehendaki mencadangkan pembiayaan untuk dua tahun awal kerja pembinaan bernilai sekurang-kurangnya 10 peratus daripada nilai kontrak.

“Oleh itu, pelancaran projek baharu dengan model PPP (selain MRT3) boleh merangkumi aspek tebatan banjir – yang kami percaya menjadi keutamaan, memandangkan kejadian banjir di Selangor dan Kedah.

“Perlu ada juga beberapa poket peluang dari Malaysia Timur, iaitu Jalan Hubungan Sarawak-Sabah Fasa 2 dan lebuh raya Trans Borneo, yang telah diluluskan oleh kerajaan pada Ogos,” kata pasukan penyelidik itu.

Namun begitu, ia menyatakan bahawa risiko penyertaan pembinaan sektor swasta yang rendah mungkin timbul jika kontraktor yang mempunyai kunci kira-kira yang kukuh tidak lagi dapat menampung keperluan pembiayaan sedemikian kerana mereka mengambil lebih banyak projek di kemudian hari.

“Oleh itu, adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa Bajet 2023 akan datang mungkin lebih menumpukan kepada kontraktor yang lebih kecil (yang kebanyakannya tidak tersenarai awam) untuk membolehkan kesan meresap yang boleh memberi manfaat kepada kebajikan awam,” tambahnya.

Pengguna ditetapkan sebagai penerima manfaat terbesar

SEPERTI kebiasaannya setiap tahun, sektor pengguna dijangka menjadi penerima manfaat terbesar kepada Bajet 2023 yang akan datang.

Beberapa kebaikan yang lebih boleh diramal seperti pemberian wang tunai, bonus untuk penjawat awam dan pelepasan cukai pendapatan boleh dijangka dalam Bajet 2023 – terutamanya memandangkan peningkatan kos sara hidup, RHB Investment meramalkan.

Langkah-langkah yang mungkin ini akan terus menyokong penggunaan swasta pada 2H22 untuk terus memacu pertumbuhan ekonomi – selaras dengan peralihan negara kepada endemisiti.

“Kami juga mengharapkan kerajaan untuk terus mengutamakan kebajikan segmen B40, melalui pemberian subsidi untuk keperluan dan bantuan kewangan,” katanya.

Sebagai makluman, pada awal Julai, Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Mohd Shahar Abdullah menyatakan bahawa kemampanan fiskal negara akan terus menjadi agenda Kementerian Kewangan dan beberapa insentif untuk mencapai objektif ini dijangka diumumkan dalam Bajet 2023.

Beliau berkata bagi menangani kesan kenaikan harga barang keperluan asas, kerajaan akan terus melaksanakan subsidi sedia ada khususnya subsidi pengguna meliputi petrol, diesel, gas petroleum cecair, minyak masak, tepung, elektrik, ayam, dan telur, serta pelbagai bantuan sosial seperti bantuan kebajikan sosial termasuk Bantuan Keluarga Malaysia.

Jumlah subsidi dan bantuan sosial diunjur mencecah hampir RM80 bilion bagi 2022 yang merupakan yang terbesar dalam sejarah negara, katanya.

Penekanan khusus terhadap penjagaan kesihatan

SEJAK pandemik, tumpuan telah diberikan kepada memartabatkan sektor penjagaan kesihatan Malaysia untuk menyediakan diri dengan lebih baik bagi menghadapi insiden masa depan yang serupa dengan pandemik Covid-19.

Untuk Belanjawan akan datang ini, penganalisis menjangkakan peruntukan yang lebih tinggi untuk sektor penjagaan kesihatan, dengan sebahagian besarnya disalurkan ke arah infrastruktur penjagaan kesihatan negara untuk meningkatkan kualiti dan memastikan kemampuan perkhidmatan penjagaan kesihatan awam.

Selain itu, RHB Investment percaya bahawa kesediaan negara untuk mengalu-alukan pelancongan perubatan harus berada dalam kad MOF, dan peruntukan belanjawan untuk Majlis Perjalanan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) mungkin lebih tinggi berbanding tahun lepas berikutan semula. pembukaan perjalanan rentas sempadan sejak April.

Baru-baru ini, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata Kementerian Kesihatan telah mengemukakan permohonan enam inisiatif baharu berjumlah RM3.4 bilion kepada Kementerian Kewangan untuk dimasukkan dalam Bajet 2023.

“Enam inisiatif baharu yang dicadangkan ialah pengukuhan program Penjagaan Kesihatan dan Kesejahteraan, dengan anggaran anggaran RM738 juta; penambahbaikan dan pembaikan kemudahan kesihatan kementerian (RM791.5 juta); dan meningkatkan keberkesanan rawatan penjagaan kesihatan (RM850 juta).

“Ia juga termasuk penggantian aset perubatan kritikal dan usang (RM400 juta); pendigitalan perkhidmatan penjagaan kesihatan (RM460 juta); dan insentif penghargaan untuk kakitangan perubatan (RM183 juta),” katanya kepada pemberita semasa temu bual ‘Pencapaian Setahun sebagai Menteri Kesihatan’ baru-baru ini.

Khairy berkata permohonan menambah baik dan membaik pulih kemudahan penjagaan kesihatan Kementerian itu memandangkan terdapat 2,732 klinik kerajaan dalam keadaan terbiar, tetapi masih beroperasi untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan kepada orang ramai.

Pilihan tema hijau untuk hartanah, insentif automotif

SEjajar dengan memperkasa dan mempergiatkan program Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), kerajaan mungkin akan mengumumkan insentif dengan penekanan kepada ESG dalam sektor hartanah dan automotif.

RHB Investment menyatakan bahawa kerajaan berkemungkinan akan memperkenalkan lebih banyak insentif untuk menggalakkan penggunaan lebih besar Sistem Binaan Berindustri (IBS).

Dalam Bajet 2021, kerajaan mencadangkan untuk melanjutkan insentif cukai IBS selama lima tahun. Syarikat yang menghasilkan sekurang-kurangnya tiga komponen IBS asas, atau menggunakan sistem IBS dengan sekurang-kurangnya tiga komponen IBS asas, akan layak mendapat elaun cukai pelaburan sebanyak 60 peratus ke atas perbelanjaan modal yang layak selama lima tahun. Elaun ini boleh diimbangi dengan 70 peratus daripada pendapatan berkanun setiap tahun.

Ia juga menegaskan bahawa dengan peningkatan penekanan terhadap ESG, ia percaya bahawa kerajaan juga mungkin melihat aspek alam sekitar dengan menyediakan geran kecil kepada pemaju atau mengetepikan duti setem untuk pembeli projek yang diperakui hijau.

“Kami memahami bahawa beberapa syarikat telah melabur dalam sumber tenaga boleh diperbaharui seperti panel solar. Bagaimanapun, untuk menggalakkan kecekapan tenaga yang lebih besar, insentif lanjut daripada kerajaan diperlukan,” tambahnya.

Pasukan penyelidik juga percaya bahawa, selain daripada memberikan kejelasan lebih lanjut mengenai pembaharuan duti eksais, kerajaan mungkin akan memperkenalkan insentif tambahan untuk mempercepatkan pengeluaran dan penggunaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

“Memandangkan kekurangan infrastruktur pengecasan EV adalah antara halangan utama penggunaan EV yang semakin meluas di Malaysia, kami berpendapat Bajet 2023 mungkin termasuk insentif untuk merangsang pemasangan pengecasan EV – yang kemudiannya akan mempercepatkan sebahagian penggunaan EV.

“Pada masa ini, terdapat insentif untuk individu untuk pembelian, pemasangan, penyewaan, pajakan dan langganan untuk pengecasan EV sehingga penghujung 2023 – tetapi tidak ada yang menggalakkan syarikat memasang pengecas EV di ruang awam.

“Insentif untuk merangsang pemasangan tempatan EV pengeluar peralatan asli (OEM) juga boleh didapati.

“Bagaimanapun, memandangkan kekurangan jumlah jualan EV di Malaysia dalam masa terdekat, OEM mungkin tidak dipaksa untuk memasang EV secara tempatan hanya untuk pasaran Malaysia.

“Oleh itu, kami percaya bahawa insentif itu juga harus menggalakkan eksport EV pemasangan tempatan. Ini bukan sahaja akan membantu meningkatkan penggunaan EV tempatan, tetapi juga menyokong visi Kerajaan untuk Automotive Hi-Tech Valley menjadi hab Asean bagi pembuatan EV dan bekalan komponen,” tambahnya.

Kerajaan juga boleh memperkenalkan tempoh bebas cukai yang lebih lama untuk pembelian EV, RHB Investment mencadangkan.

“Pada masa ini, EV CBU dikecualikan daripada duti import dan eksais sehingga akhir 2023, dan EV CKD sehingga akhir 2025.

“Bagaimanapun, memandangkan terdapat pilihan terhad EV di Malaysia, dan kekurangan model EV mampu milik, terdapat bekalan EV CBU yang sangat terhad ke pasaran Malaysia, dan terdapat EV CKD terhad, dan sebarang penubuhan pemasangan tempatan mungkin mengambil sedikit masa, hanya segelintir pembeli EV premium boleh mendapat manfaat daripada tempoh bebas cukai sedia ada.

“Oleh itu, kami mengumpul daripada eksekutif industri bahawa perlu ada tempoh bebas cukai yang lebih lama untuk pembelian kedua-dua CKD dan CBU EV. Sekiranya tempoh bebas cukai dilanjutkan untuk beberapa tahun lagi, kami percaya bahawa dengan lebih banyak pilihan EV mampu milik pada tahun-tahun akan datang, lebih ramai pembeli (termasuk mereka dalam kumpulan B40 dan M40) akan dapat memanfaatkan pelepasan cukai, ” katanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 235 SEDIA UNTUK DIMUAT TURUN PERCUMA

Majalah Forex Malaysia kembali lagi minggu ini dengan edisi ke 235.Dapatkan naskah MFM edisi ke 235 ini secara percuma sahaja!.Selamat Maju Jaya kepada semua.Kita...

EUR/USD: Temporary breather before a fall to key supports at 1.0557/1.0501 – Credit Suisse

EUR/USD stays seen on course to test a cluster of key supports at 1.0557/1.0501, in the view of analysts at Credit Suisse.Looking for a fall...

Tiada lagi subsidi ayam, telur selepas 30 Jun – Mat Sabu

MENTERI Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, pemberian subsidi ayam dan telur akan berakhir pada 30 Jun disusuli pengapungan harga bermula...

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 234 SEDIA UNTUK DIMUAT TURUN PERCUMA

Majalah Forex Malaysia kembali lagi minggu ini dengan edisi ke 234.Dapatkan naskah MFM edisi ke 234 ini secara percuma sahaja!.Selamat Maju Jaya kepada semua.Kita...

Panasonic Malaysia menutup 2 jabatan pembuatan di kilang Shah Alam dalam langkah penstrukturan semula

PANASONIC Manufacturing (M) Bhd telah menutup dua jabatan pembuatan produk di kilang Shah Alam 1nya sebagai sebahagian daripada usaha rasionalisasi dan penstrukturan semula perniagaan.Penutupan...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here