25.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

Credit Suisse & Deutsche Bank menuju kebangkrapan

Date:

Share:

Khabar angin bertiup kencang bahawa Credit Suisse & Deustche Bank berisiko muflis kini membuat pusingan mereka. Di sini, kami ingin menerangkan perkara yang akan berlaku dalam senario terburuk itu.

Harga saham yang menjunam, spekulasi insolvensi, menenangkan pelabur: banyak perkara nampaknya tidak kena di Credit Suisse. Beberapa pemerhati meramalkan keruntuhan bank kedua terbesar di Switzerland. Di sini, kami menerangkan maksud senario itu untuk pengguna di Switzerland.

Berapakah kemungkinan kebankrapan di Credit Suisse?

Sukar untuk menentukan dengan tepat betapa buruknya keadaan di Credit Suisse. Bank itu sendiri tidak mengulas mengenai spekulasi, dan tidak menjawab pertanyaan oleh media. Laporan suku tahunan bank seterusnya akan diterbitkan pada penghujung Oktober, dan kemungkinan bank itu akan mengumumkan rancangan penstrukturan semula pada masa itu.

Apa yang jelas, ramai pemerhati pasaran melihat kemungkinan muflis adalah lebih berkemungkinan sekarang, berbanding awal tahun. Pelabur menggunakan swap lalai kredit (CDS) untuk bertaruh pada kelayakan kredit bank pada masa hadapan, dan harga CDS Credit Suisse adalah yang tertinggi sejak krisis kewangan dekad yang lalu.

Harga semasa CDS Credit Suisse tidak menunjukkan kegagalan bank, tetapi ia menunjukkan bahawa pasaran melihat kebankrapan dalam tempoh lima tahun akan datang sebagai 25 peratus lebih berkemungkinan. Jadi secara keseluruhannya, kebankrapan masih dianggap tidak mungkin.

Marc Chesney, profesor kewangan di Universiti Zurich, dan pengarang buku “A Permanent Crisis” memberitahu bahawa: “Credit Suisse berada dalam keadaan bencana. Tanpa jaminan kerajaan, bank itu mungkin sudah bankrap.” Tetapi sama ada Credit Suisse benar-benar boleh mengisytiharkan muflis pada akhirnya adalah keputusan politik, dan mustahil untuk diramalkan terlebih dahulu.

Apakah yang akan berlaku kepada wang saya jika Credit Suisse bankrap?

Seperti UBS, Postfinance, Raiffeisen, dan Zürcher Kantonalbank, Credit Suisse Switzerland dianggap terlalu besar untuk gagal. Menurut Esisuisse, organisasi yang bertanggungjawab untuk perlindungan pendeposit bank, semua bank ini telah mengambil langkah berjaga-jaga dan menyediakan pelan kecemasan. Ini harus memastikan operasi lancar perkhidmatan perbankan dalaman Switzerland, walaupun salah satu daripada bank ini berada dalam kedudukan yang berbahaya. Selain itu, kerajaan persekutuan Switzerland berkemungkinan akan meningkatkan Credit Suisse dengan suntikan kecairan dalam senario terburuk.

Sekiranya kebankrapan berlaku walaupun langkah-langkah ini, baki akaun Credit Suisse anda akan berada di bawah perlindungan pendeposit bank Switzerland. Selagi anda mempunyai kurang daripada 100,000 franc di Credit Suisse, kekayaan anda harus terjamin – sekurang-kurangnya secara teori. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci tentang perkara yang berlaku kepada wang anda apabila bank bankrap di sini.

Sebagai pelanggan, anda tidak perlu mengambil sebarang langkah proaktif sendiri. Anda akan dihubungi oleh penyelesai yang mengendalikan kebankrapan dan akan menerima borang yang boleh anda gunakan untuk meminta pembayaran baki yang diinsuranskan. Menurut Esisuisse, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum anda menerima sebarang wang.

Akaun manakah yang dilindungi daripada kegagalan bank?

Perlindungan pendeposit terpakai pada baki akaun bank Switzerland dan pada pokok wang kertas jangka sederhana Switzerland, sama ada ini didenominasikan oleh franc Swiss atau oleh mata wang negara lain. Tetapi hanya sehingga maksimum 100,000 franc bagi setiap pelanggan dan bank yang dijamin. Jika anda memegang lebih daripada 100,000 franc dalam baki akaun Credit Suisse dan nota jangka sederhana, maka hanya sebahagian daripada kekayaan anda yang diinsuranskan. Bilangan akaun Credit Suisse individu dan nota jangka sederhana yang wang anda dibahagikan antara adalah tidak relevan.

Akaun manfaat terletak hak dan akaun tunggak ia tidak dilindungi oleh perlindungan pendeposit. Tetapi sehingga 100,000 franc simpanan persaraan dianggap sebagai aset istimewa. Ini dibayar secepat mungkin, jika aset cair bank mencukupi untuk menampungnya.

Adakah perlindungan pendeposit mencukupi jika Credit Suisse bankrap?

Perlindungan pendeposit Switzerland dihadkan kepada jumlah maksimum yang diinsuranskan sebanyak 6 bilion franc. Ini bermakna, jika bank yang menguruskan lebih daripada 6 bilion franc deposit yang layak akan muflis, skim perlindungan pendeposit hanya boleh membayar faedah berhubung dengan jumlah yang diinsuranskan.

Jumlah deposit di bawah pengurusan oleh Credit Suisse adalah jauh lebih tinggi daripada 6 bilion franc yang dilindungi oleh perlindungan pendeposit. Jadi, dalam senario terburuk, anda mungkin hanya boleh menuntut semula sebahagian kecil daripada jumlah aset anda yang diinsuranskan.

Apakah bahagian deposit layak yang dipegang di Credit Suisse yang dilindungi secara berkesan oleh perlindungan pendeposit tidak jelas. Credit Suisse tidak menjawab pertanyaan dalam hal ini. Dalam kes terbaik, maksimum 100,000 franc bagi setiap pelanggan Credit Suisse diinsuranskan. Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa ramai pendeposit memegang lebih daripada 100,000 franc di Credit Suisse.

Selain itu, skim perlindungan pendeposit hanya diaktifkan apabila aset cair bank telah digunakan untuk membayar balik aset istimewa. Jadi kemungkinan besar akan ada lebih banyak wang yang tersedia daripada hanya 6 bilion franc yang dilindungi oleh skim perlindungan pendeposit.

Perlu juga diperhatikan bahawa mulai 2023, jumlah maksimum yang diinsuranskan oleh Esisuisse akan dinaikkan kepada sekitar 8 bilion franc. Majlis Persekutuan Switzerland mempunyai kuasa untuk meningkatkan lagi jumlah yang diinsuranskan untuk perlindungan pendeposit, jika keadaan luar biasa memerlukan ini.

Apakah yang akan berlaku kepada akaun Credit Suisse saya jika bank itu muflis?

Jika bank mengisytiharkan muflis, akaun anda di bank itu tidak lagi boleh digunakan. Ini bermakna anda tidak akan dapat membuat pemindahan keluar atau menerima wang ke dalam akaun tersebut. Jika, sebagai contoh, gaji anda sebelum ini dibayar ke akaun di bank itu, anda perlu memberikan majikan anda akaun yang berbeza untuk senarai gaji mereka. Perintah tetap (pembayaran sewa, contohnya) juga tidak akan dijalankan lagi. Perbankan dalam talian dan kad pembayaran daripada bank muflis juga tidak akan berfungsi lagi.

Apakah yang akan berlaku kepada sekuriti saya jika Credit Suisse bankrap?

Sekuriti tidak dilindungi oleh perlindungan pendeposit, tetapi jika anda pemilik sah mereka, maka anda mengekalkan pemilikan ke atasnya walaupun ia dipegang oleh bank kustodian. Anda tidak akan kehilangan sekuriti ini jika bank gagal. Sebaliknya, anda boleh memindahkan mereka ke akaun jagaan di bank lain. Saham dalam ETF dan dana pelaburan lain, termasuk saham dalam dana yang dikeluarkan oleh Credit Suisse, juga akan kekal sebagai hak milik anda dan diserahkan kepada anda jika Credit Suisse muflis.

Peraturan yang sama terpakai kepada sekuriti yang anda miliki yang membentuk sebahagian daripada aset tonggak 3a anda atau manfaat terletak hak. Dalam kebankrapan, sekuriti ini akan dihantar kepada yayasan persaraan.

Saham dalam saham Credit Suisse mungkin menjadi tidak bernilai sama sekali jika syarikat itu muflis. Produk berstruktur yang dikeluarkan oleh Credit Suisse juga mungkin kehilangan semua nilainya.

Apakah yang akan berlaku kepada gadai janji Credit Suisse saya jika bank gagal?

Apabila bank bankrap, ia biasanya menjual gadai janji yang dipegangnya kepada pemberi pinjaman gadai janji lain. Jadi anda terus berhutang hutang tertunggak, mengikut perjanjian gadai janji anda.

Bagaimanakah kebankrapan Credit Suisse menjejaskan ekonomi Switzerland?

Sekiranya bank utama seperti Credit Suisse gagal, akibatnya akan menjangkau lebih jauh daripada kalangan pelanggannya. Chesney dari Universiti Zurich menyatakan bahawa kebankrapan seperti ini akan membawa kesan yang meluas kepada banyak penyedia perkhidmatan kewangan lain. Jadi kebankrapan itu akan meletakkan syarikat lain dalam bahaya. “Tetapi kami hanya akan benar-benar dapat melihat sejauh mana jejak Credit Suisse mencapai dan siapa yang akan terjejas jika dan bila kebankrapan benar-benar berlaku.”

Dia mengimbas kembali bank pelaburan Lehman Brothers, yang kebankrapannya pada tahun 2008 mencetuskan kemelesetan di seluruh dunia dan membawa kepada kegagalan banyak syarikat lain. “Jadi ini adalah persoalan berapa banyak pembayar cukai Switzerland perlu membayar untuk menampung kos kebankrapan Credit Suisse yang akhirnya.”

Credit Suisse ialah salah satu majikan utama Switzerland. Mengakaunkan pekerja sambilan dan sepenuh masa, bersamaan dengan 16,000 pekerjaan sepenuh masa akan hilang jika bank itu ditutup.

Apakah yang perlu dilakukan oleh pelanggan Credit Suisse?

Kebankrapan di Credit Suisse masih dianggap tidak mungkin. Tetapi tanpa mengira keadaan kewangan bank, membahagikan aset anda antara banyak bank yang berbeza adalah perkara yang wajar untuk dilakukan. Ia juga berfaedah untuk kerap membandingkan produk perbankan yang anda gunakan dengan tawaran daripada pesaing. Perbezaan dalam kos dan faedah boleh menjadi besar dalam beberapa kes. Jadi bergantung pada perkhidmatan yang anda gunakan, berpindah ke bank lain boleh menjadi langkah kewangan yang baik tanpa mengira Situasi di Credit Suisse.

DEUTSCHE BANK: ADAKAH KEBANKRAPAN BANK GERGASI INI AKAN MELANCARKAN KRISIS DUNIA BARU?

Bank Jerman terbesar itu kini sedang melalui masa sukar, terperangkap dalam aset “toksik”. Sementara itu, wakil-wakil Dana Kewangan Dunia menggelar Deutsche Bank sebagai masalah terbesar bagi sistem kewangan global. Tetapi bolehkah kebankrapannya benar-benar membawa akibat yang serius kepada semua negara, dan adakah terdapat kebimbangan untuk berulangnya krisis perbankan pada 2008?

Kisah penipuan

Deutsche Bank mempunyai status kehormat institusi kredit terbesar di Kesatuan Eropah, tetapi walaupun momentum yang besar, bank itu berada di tepi jurang. Deutsche Bank mendapat sokongan aktif kerajaan Jerman, dan pengiklanan mengatakan bahawa institusi kredit ini hampir sinonim untuk perkataan “kebolehpercayaan.” Tetapi bagaimana keadaan sebenarnya berlaku?

Sebagai permulaan, Deutsche Bank tidak mengalami sebarang kerugian tahunan sejak Perang Dunia Kedua. Setengah abad kejayaan yang sempurna menambah keyakinan kepada jurubank Jerman, mereka mula menggunakan instrumen kewangan moden, obligasi hutang bercagar khususnya, yang dikeluarkan dalam jumlah berpuluh-puluh bilion dolar. Kewajipan hutang ini tidak kekal di puncak untuk masa yang lama dan dengan cepat terbang ke bawah dengan krisis 2008. Dan sejak Deutsche Bank melabur jumlah maksimum dananya di kalangan semua organisasi kredit di dalamnya, institusi kredit itu sendiri menerima impak yang tidak dapat diukur.

Terima kasih kepada krisis, semua penyalahgunaan bank diketahui. Pemberi pinjaman terbesar Kesatuan Eropah tidak menghina skim penipuan dan operasi haram dengan sekuriti gadai janji. Manipulasi kadar faedah, pengubahan wang haram dan juga pelanggaran sekatan AS (khususnya, terhadap Iran) telah muncul. Fakta yang didedahkan menyebabkan denda berbilion-bilion dan tamparan teruk kepada reputasi bank, apatah lagi obligasi hutang yang kami sebutkan di atas, kerugian yang menyebabkan bank itu mengalami krisis secara beransur-ansur.

Kita tidak boleh tidak menyebut fakta bahawa selepas krisis global, kekurangan yang baik sebanyak 12 bilion euro telah ditemui di Deutsche Bank. Tetapi pengurus bank Joseph Akkerman tidak begitu bersedia untuk berkongsi fakta yang tidak menyenangkan ini kepada orang ramai, dan memutarbelitkan dokumentasi, pada masa yang sama menipu para pemegang saham. Yang terakhir yakin bahawa dana itu lebih daripada mencukupi.

Berakhirnya reputasi Deutsche Bank

Dan sekarang kita beralih kepada kes khusus penyalahgunaan “DB”. Perlu diingat bahawa sehingga 2010 ia mempunyai reputasi yang sempurna, tetapi kemudian bank itu mula menjadi semakin kurang berjaya dari tahun ke tahun.

Tahun 2012. Pejabat Pendakwa AS membuka siasatan kehakiman terhadap sebuah bank, menjual kertas “toksik”. Akibatnya, bank itu mendapat denda $ 7 bilion. Kemudian terdapat skandal pada tahun 2012, apabila ternyata Deutsche Bank gemar memanipulasi LIBOR (kadar London di mana bank memberi pinjaman antara satu sama lain untuk mengekalkan kecairan).

Banyak organisasi kewangan terlibat dalam cerita ini, tetapi DBlah yang ternyata menjadi salah seorang penipu yang paling aktif. Untuk ini, bank mendapat satu lagi denda, kali ini sebanyak 2.5 bilion dolar. Lebih-lebih lagi, mahkamah memutuskan bahawa adalah perlu untuk menolak pihak berkuasa terkemuka bank itu, yang terlibat dalam konspirasi itu, tetapi pada hakikatnya tiada siapa yang dipecat.

Perbuatan gelap “Deutsche Bank” tidak berakhir di sini. Pada 2017, organisasi itu menemui pengubahan wang haram menggunakan “tawaran cermin”. Adalah menarik bahawa tawaran sedemikian dilaksanakan melalui Rusia: DB membeli saham di pasaran Rusia untuk rubel dan hampir serentak menjualnya dalam jumlah yang sama di UK untuk dolar. Dianggarkan dengan cara ini lebih daripada $ 10 bilion telah ditarik balik dari Rusia. Denda baru diikuti ($ 600 juta) dan, sekali lagi, permintaan mendesak untuk memecat pengurus bank – tetapi ini tidak berlaku lagi.

Dan akhirnya, pelanggaran sekatan AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini. “Deutsche Bank” berjaya melancarkan sejumlah besar operasi haram sebanyak $ 10 bilion. Sekali lagi, satu kes telah dimulakan di bank; untuk penamatannya, bank itu terpaksa mengeluarkan sejumlah besar wang – $ 260 juta.

Tidak hairanlah, selepas semua skandal ini, DB kehilangan reputasi lamanya, dan pelabur, pelanggan dan rakan kongsi menjadi kurang bersedia untuk menjalankan perniagaan dengannya.

Masalah utama “Deutsche Bank”

Tetapi, ternyata, sebab utama bukan terletak pada penipuan, tetapi dalam buku derivatif – yang dipanggil instrumen kewangan derivatif pada baki syarikat. Dalam erti kata lain, aset “toksik” yang memusnahkan bank dari dalam. Adalah menarik bahawa pengurusan dalam apa jua keadaan tidak bersetuju untuk menerbitkan senarai mereka – hanya diketahui bahawa kontrak ini telah ditandatangani sebelum 2008.

Malangnya, “Deutsche Bank” menyembunyikan kerugiannya. Orang ramai mengetahui tentang kewujudan mereka pada 2018 dan jumlah mereka sekurang-kurangnya 60 bilion euro – ini adalah jumlah yang diumumkan oleh bekas pengarah John Crian tahun lepas. Lebih-lebih lagi, ia hanya satu daripada kes, kemungkinan besar, terdapat lebih banyak lagi.

Penstrukturan semula “Deutsche Bank”

Pada bulan Julai, Christian Zeving, Ketua Pegawai Eksekutif Deutsche Bank, mengumumkan rancangan penstrukturan semula yang besar untuk menyelamatkan bank. Untuk faedah bank, pihak pengurusan memutuskan untuk memberhentikan 18 ribu (!!) pekerja dan mewujudkan bank “buruk” untuk semua aset tidak cair, yang telah terkumpul berbilion euro. Secara umum, Deutsche Bank harus menjadi lebih sederhana dan mengurangkan aktiviti pelaburan. Lebih tepat lagi, pengurusan DB memutuskan untuk menjadikannya korporat, dengan penekanan pada pengurusan aset dan perbankan swasta.

Dalam keseluruhan proses penstrukturan semula, kelompok pelaburan akan paling menderita – aktivitinya akan berhenti hampir sepenuhnya, kerana kebanyakan pekerja yang diberhentikan adalah wakilnya.

Penstrukturan semula Deutsche Bank selesai menjelang 2022. Organisasi itu membuat keputusan yang sama selepas penggabungan yang tidak berjaya dengan Commerzbank (satu lagi pemimpin dalam sektor perbankan Jerman). Kerajaan Jerman menyukai rancangan itu, tetapi pelaksanaannya adalah mustahil. Semasa rundingan, kedua-dua bank mendapati bahawa penggabungan itu akan menelan kos lebih daripada sebarang manfaat yang berpotensi.

«Deutsche Bank» dan krisis global

“DB” tahun 2015, 2016 dan 2017 berakhir dengan kerugian: 7 bilion, 1.5 bilion dan 700 juta dolar, masing-masing. Berdasarkan laporan ini, Tabung Kewangan Dunia membunyikan penggera, memanggil Deutsche Bank sebagai bank yang paling berbahaya daripada bank sedia ada. Hakikatnya ialah pakej sekuriti yang dikeluarkan oleh institusi kredit bernilai 46 trilion euro – jumlah yang tidak pernah berlaku sebelum ini melebihi KDNK seluruh Jerman sebanyak 14 kali ganda. Ketoksikan kertas-kertas ini belum dapat dipastikan secara pasti, dan oleh itu ia boleh pada bila-bila masa menjadi bahan peledak krisis ekonomi global.

Terdapat satu lagi pandangan negatif. Deposit Deutsche Bank mempunyai lebih daripada 500 bilion euro, dan jika, selepas laporan seterusnya mengenai masalah perbankan, pendeposit tergesa-gesa untuk mengeluarkan wang, bank itu pasti akan berada dalam krisis, menarik keseluruhan sistem kewangan bersama-sama (situasi yang sama memusnahkan MFO Rusia “Wang Rumah”).

Penganalisis membandingkan Deutsche Bank dengan American Lehman Brothers, kebankrapan yang mana pada 2008 meruntuhkan seluruh ekonomi dunia. Kata-kata ini pasti masuk akal, terutamanya memandangkan fakta bahawa sektor Jerman memainkan peranan penting dalam keseluruhan sistem kewangan. Dengan mengambil kira hutang dan aset toksik Deutsche Bank, kami dengan yakin boleh mengatakan bahawa ia sedang bergerak secara aktif ke arah muflis. Tetapi adakah mereka akan membiarkannya muflis? Jika ini berlaku, krisis kewangan yang mendalam menanti Jerman dan seluruh Kesatuan Eropah, yang bermakna terdapat peluang bahawa semua usaha akan dilakukan untuk menyelamatkan DB. Adakah akan ada hasil? Masa akan menentukan.

JustMarkets

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Mansuh pencen ahli politik & penjawat awam adalah praktikal dan selari keperluan zaman

Memansuhkan pencen ahli politik & penjawat awam sememangnya satu topik yang panas kerana ianya melibatkan ramai pihak berkepentingan namun ia tetap perlu diakui sebagai...

Pengurus Maybank MC trade forex ambil RM4.8 juta dari peti besi cawangan, kena penjara

Seorang pengurus perkhidmatan di cawangan Maybank Singapura menanggung hutang kad kredit dan mengalami kerugian besar daripada dagangan dalam pasaran pertukaran asing (Forex).Dia mula meminjam...

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE 251 SEDIA UNTUK DIMUAT TURUN PERCUMA

Majalah Forex Malaysia kembali lagi minggu ini dengan edisi ke 250.Dapatkan naskah MFM edisi ke 250 ini secara percuma sahaja!.Selamat Maju Jaya kepada semua.Kita jaga sesama...

Apakah maksud US Shutdown ? Tujuh perkara yang anda patut tahu

Pembiayaan untuk agensi persekutuan AS akan kehabisan pada 30 September, krisis yang didorong oleh perpecahan ideologi di kalangan Ahli Republikan.AS ketika ini hanya beberapa...

Produk Gardenia mulai 1 Oktober ini

Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia KL) hari ini mengesahkan 30 produk syarikat itu akan mengalami kenaikan harga mulai 1 Oktober atau Ahad ini.Antara...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here