24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Ekonomi Malaysia akan kembali kukuh di suku ke 2 tahun ini – Tengku Zafrul

Date:

Share:

Ekonomi negara terus kukuh pada suku kedua (S2) tahun ini berikutan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) memberangsangkan sebanyak 5% pada suku pertama, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Beliau berkata ini juga berdasarkan peningkatan berterusan dalam perdagangan borong dan runcit di negara ini.

Tengku Zafrul berkata ekonomi beransur-ansur bertambah baik dan mula berkembang, berdasarkan pelbagai petunjuk bagi Mei 2022.

Bagi mempercepatkan momentum pemulihan, kementerian kewangan telah memulakan sesi penglibatan dalam usaha mewujudkan langkah yang mengambil kira keperluan pelbagai pihak berkepentingan, katanya.

“Bajet 2023 akan menekankan pembaharuan struktur dan meningkatkan daya tahan ekonomi.

“Kerajaan akan terus memberi tumpuan kepada kesejahteraan rakyat, perniagaan dan ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Berdasarkan perkembangan terkini, beliau berkata negara bersedia untuk mencapai unjuran pertumbuhan KDNK 5.3-6.3% bagi 2022, sejajar dengan unjuran yang dibuat oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (5.75% pertumbuhan) dan Bank Dunia (5.5%) .

Antara petunjuk Mei 2022 yang menunjukkan peningkatan dalam ekonomi negara ialah penurunan jumlah pengangguran kepada 637,700 daripada 649,300 pada bulan sebelumnya, dengan kadar pengangguran negara kekal pada 3.9%.

Tengku Zafrul juga menyatakan bahawa pemulihan pasaran buruh terus stabil pada Mei 2022 seiring dengan permintaan yang lebih tinggi untuk barangan dan perkhidmatan.

“Ini juga memberi lebih banyak peluang kepada perniagaan untuk menjana pendapatan sekali lagi, seperti yang dicerminkan oleh angka perdagangan runcit dan borong baru-baru ini,” katanya.

Beliau menambah bahawa indeks pengeluaran perindustrian bagi Mei meningkat sebanyak 4.1% tahun ke tahun (y-o-y), didorong oleh produk elektrik dan elektronik yang meningkat sebanyak 15.5%.

“Ini sejajar dengan jualan pembuatan berjumlah RM142 bilion (pada Mei), peningkatan 15.7% tahun ke tahun,” kata Tengku Zafrul.

Prestasi perdagangan negara juga kekal berdaya tahan dan mengekalkan momentum pertumbuhannya. Perdagangan meningkat 33.6% tahun ke tahun kepada RM228.4 bilion pada Mei, bulan ke-16 pertumbuhan dua angka (sejak Februari 2021), katanya.

Selain itu, beliau berkata data Mei 2022 menunjukkan perdagangan borong dan runcit meningkat 19.9% ​​tahun ke tahun kepada RM129.8 bilion.

“Ini menunjukkan pemulihan dalam permintaan dalam negeri yang terus kukuh,” tambahnya.

SUMBER : FMT

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here