30.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

EUR/USD ditawarkan berhampiran 1.0220 sebelum NFP

Date:

Share:

  • EUR/USD kehilangan cengkaman dan tergelincir kembali ke sekitar 1.0220.
  • Pengeluaran Perindustrian di Itali terkejut dengan penurunan pada bulan Jun.
  • NFP dijangka pada 250K pekerjaan pada bulan Julai.

Penjual nampaknya telah mendapatkan semula inisiatif sekitar mata wang tunggal dan menyeret EUR/USD kembali ke paras rendah-1.0200s pada akhir minggu.

EUR/USD memfokuskan pada data AS
EUR/USD meneruskan penurunan dan mengurangkan sebahagian daripada pendahuluan ketara Khamis berikutan minat belian baharu di sekitar dolar, manakala hasil di kedua-dua belah lautan kekal tertekan setakat ini.

Malah, selera terhadap aset berkaitan risiko kelihatan agak lemah pada hari Jumaat, seperti biasa sikap berhati-hati sebelum NFP mendominasi sentimen di kalangan peserta pasaran.

Dalam ruang data domestik, Pengeluaran Perindustrian Itali menguncup 2.1% MoM pada bulan Jun dan 1.2% daripada tahun sebelumnya. Di Perancis, Pengeluaran Perindustrian berkembang 1.4% MoM juga pada bulan Jun dan defisit perdagangan melebar kepada €13.7B pada bulan yang sama.

Selain daripada laporan pasaran buruh bulanan, doket AS akan memasukkan angka Perubahan Kredit Pengguna untuk bulan Jun dan ucapan oleh Richmond Fed T.Barkin.

Perkara yang perlu dicari di sekitar EUR
EUR/USD kekal dalam julat berombak minggu ini menjelang keluaran utama Penyata Gaji Bukan Ladang AS untuk bulan Julai.

Tindakan harga di sekitar mata wang Eropah, dalam pada itu, dijangka mengikuti dinamik dolar, kebimbangan geopolitik, kebimbangan pemecahan dan perbezaan Fed-ECB.

Mengenai negatif untuk mata wang tunggal muncul spekulasi yang semakin meningkat setakat ini mengenai potensi kemelesetan di rantau ini, yang dilihat disokong oleh bacaan sentimen yang semakin berkurangan dalam kalangan pelabur dan aliran menurun yang diperbaharui dalam beberapa asas.

Isu penting pada dandang belakang: Penerusan kitaran kembara ECB. Pilihan raya Itali pada akhir September. Risiko pemecahan di tengah-tengah normalisasi keadaan monetari ECB. Kesan perang di Ukraine terhadap prospek pertumbuhan dan inflasi rantau ini.

Tahap EUR/USD untuk diperhatikan
Setakat ini, spot berundur 0.16% pada 1.0228 dan berdepan persaingan seterusnya pada 1.0096 (rendah mingguan 26 Julai) diikuti oleh 1.0000 (tahap psikologi) dan akhirnya 0.9952 (rendah 2022 14 Julai). Sebaliknya, penembusan di atas 1.0293 (tertinggi bulanan 2 Ogos) akan menyasarkan 1.0404 (SMA 55 hari) menuju ke 1.0615 (tertinggi mingguan 27 Jun).

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Japan’s Yamagiwa: GDP shows economy in moderate pick-up

Japan’s Economy Minister Daishiro Yamagiwa expressed his take on the economic expansion seen in the second quarter of this year.Key quotesGDP shows economy in moderate...

Era penggunaan kad kredit sudah berakhir

Ketua Bank Pusat Brazil,Roberto Campos Neto pada hari Jumaat berkata beliau percaya kad kredit tidak lagi wujud tidak lama lagi berikutan pertumbuhan sistem kewangan...

Malaysia tidak lagi dalam krisis: Gabenor BNM

Ekonomi Malaysia menyerap kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) dengan baik, dan amat jelas negara ini tidak lagi berada dalam krisis, kata Gabenor Bank...

Former Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa turns up in Thailand after Singapore visa expires

The former Sri Lankan president Gotabaya Rajapaksa, who fled overseas to escape protests against his government, arrived in Thailand on Thursday night on a...

Penduduk Malaysia dijangka meningkat 45 Juta pada 2050,beri cabaran dalam isu sekuriti makanan

Penduduk Malaysia diunjurkan meningkat kepada lebih 45 juta menjelang 2050 sekali gus akan meningkatkan permintaan dan penggunaan terhadap makanan dan menimbulkan pelbagai cabaran termasuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here