24.2 C
Kuala Lumpur
spot_img

EUR/USD kekal tertekan dan menembusi pariti

Date:

Share:

  • Kelemahan selanjutnya mendorong EUR/USD untuk menembusi tahap pariti.
  • Kelemahan tambahan boleh mencabar tahap rendah YTD berhampiran 0.9950.
  • Dolar memanjangkan rali lebih jauh melepasi kayu ukur 108.00.

Penjual kekal mengawal sentimen yang mengelilingi mata wang Eropah dan mengheret EUR/USD ke tahap di bawah pariti pada awal minggu.

EUR/USD kini melihat kepada ujian berkemungkinan rendah pada 2022
EUR/USD berundur untuk sesi ketiga berturut-turut pada hari Isnin berikutan pergerakan tidak henti lebih tinggi dalam dolar AS, yang setakat ini telah menolak Indeks Dolar AS (DXY) melepasi paras 108.00 kepada kemuncak berbilang minggu baharu.

Malah, prestasi kukuh dolar kekal disokong oleh nada hawkish baru-baru ini daripada penceramah Fed dan pendapat yang berbeza mengenai saiz kenaikan kadar Fed bulan depan. Mengenai perkara ini, Alat FedWatch CME Group kini melihat kebarangkalian kenaikan 75 bps pada hampir 55% berbanding sekitar 45% daripada kenaikan 50 bps.

Penurunan harian dalam pasangan itu datang bersama satu lagi prestasi positif dalam hasil Bund 10 tahun Jerman, yang sudah menghampiri rantau 1.25%.

Tiada keluaran data yang dijadualkan di kawasan euro pada hari Isnin, manakala indeks Fed Chicago akan menjadi satu-satunya keluaran di seluruh kolam dalam seminggu yang dikuasai oleh Simposium Lubang Jackson menjelang akhir minggu.

Perkara yang perlu dicari di sekitar EUR
EUR/USD berlegar di sekitar paras pariti, atau paras terendah berbilang minggu, dalam konteks yang jelas digemari untuk mengukuhkan lagi dolar.

Tindakan harga di sekitar mata wang Eropah, dalam pada itu, dijangka mengikuti dinamik dolar, kebimbangan geopolitik, kebimbangan pemecahan dan perbezaan Fed-ECB.

Mengenai negatif untuk mata wang tunggal muncul spekulasi yang semakin meningkat setakat ini mengenai potensi kemelesetan di rantau ini, yang kelihatan disokong oleh tolok sentimen yang semakin berkurangan dan kelembapan permulaan dalam beberapa asas.

Peristiwa penting di kawasan euro minggu ini: Jerman, PMI Flash EMU, Keyakinan Pengguna Lanjutan EMU (Selasa) – Kadar Pertumbuhan KDNK S2 Akhir Jerman, Iklim Perniagaan IFO Jerman, Akaun ECB (Khamis) – Keyakinan Pengguna GfK Jerman.

Isu penting pada dandang belakang: Penerusan kitaran kembara ECB. Pilihan raya Itali pada akhir September. Risiko pemecahan di tengah-tengah normalisasi keadaan monetari ECB. Kesan perang di Ukraine terhadap prospek pertumbuhan dan inflasi rantau ini.

Tahap EUR/USD untuk diperhatikan
Setakat ini, spot kehilangan 0.26% pada 1.0012 dan penembusan di bawah 0.9989 (rendah bulanan 22 Ogos) akan menyasarkan 0.9952 (rendah 2022 14 Julai) menuju ke 0.9859 (rendah Disember 2002). Sebaliknya, halangan naik seterusnya datang pada 1.0202 (tinggi 17 Ogos) diikuti oleh 1.0295 (SMA 55 hari) dan akhirnya 1.0368 (tinggi bulanan 10 Ogos).

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here