25 C
Kuala Lumpur
spot_img

Harga barang meningkat,Zon Eropah catat inflasi setinggi 8.6%

Date:

Share:

Inflasi zon euro mencapai rekod tertinggi baharu pada bulan Jun sejurus sebelum kenaikan kadar pertama Bank Pusat Eropah dalam tempoh 11 tahun.

Inflasi utama datang pada 8.6% (tahun ke tahun) untuk bulan lepas, menurut angka awal dari pejabat perangkaan Eropah Eurostat yang dikeluarkan Jumaat. Itu mengatasi ramalan 8.4% dalam tinjauan Reuters ahli ekonomi. Kadar itu telah mencapai 8.1% pada bulan Mei yang bermakna kos sara hidup terus meningkat di seluruh negara zon euro.

Jerman mengejutkan ramai pada awal minggu ini apabila ia melaporkan penurunan sebanyak 0.5 mata peratusan dalam inflasi bulan ke bulan. Pakar berkata ini adalah berikutan subsidi kerajaan baharu untuk mengurangkan kesan harga tenaga yang lebih tinggi dan ia belum berakhir dengan lonjakan kadar inflasi.

Tetapi kedua-dua Perancis dan Sepanyol mengalami rekod inflasi baharu pada bulan Jun dengan yang kedua melepasi ambang 10% buat kali pertama sejak 1985, menurut Reuters.

Tindakan ECB
ECB, yang telah berikrar untuk menangani lonjakan harga, dijangka bermesyuarat pada akhir bulan Julai untuk mengumumkan kadar kenaikan itu. Bank pusat telah berkata ia akan menaikkan semula pada bulan September, bermakna kadar faedah utamanya boleh kembali ke wilayah positif tahun ini – ECB mempunyai kadar negatif sejak 2014.

Bercakap awal minggu ini, Presiden ECB Christine Lagarde mempamerkan nada hawkish.

“Jika prospek inflasi tidak bertambah baik, kami akan mempunyai maklumat yang mencukupi untuk bergerak lebih pantas,” kata Lagarde kepada penonton di Sintra, Portugal, mengenai tempoh selepas kenaikan September itu.

Walau bagaimanapun, terdapat persoalan yang semakin meningkat tentang masa depan dasar monetari di zon euro di tengah-tengah kebimbangan kemelesetan dalam beberapa bulan akan datang. Jika bank pusat bergerak pantas dalam kadar kenaikan, ini boleh menghalang pertumbuhan ekonomi lebih jauh pada masa kelembapan sedang berlaku.

Data aktiviti perniagaan terkini menunjukkan bahawa kawasan euro sudah kehilangan wap. Persoalan keseluruhannya ialah sama ada zon euro akan berjaya melepaskan diri daripada kemelesetan tahun ini, atau jika itu akan berlaku pada 2023.

Ahli ekonomi Berenberg meramalkan kemelesetan di zon euro pada 2023 dengan penguncupan KDNK (keluaran dalam negara kasar) sebanyak 0.8%.

Walau bagaimanapun, tekanan ekonomi selanjutnya daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine – terutamanya mengenai tenaga dan keselamatan makanan – boleh menyebabkan rantau ini menjadi lebih perlahan lebih awal daripada yang dijangkakan.

Setakat ini, pegawai Eropah telah mengelak bercakap tentang kemelesetan.

“Kami masih menjangkakan kadar pertumbuhan positif disebabkan penampan domestik terhadap kehilangan momentum pertumbuhan,” kata Lagarde awal minggu ini. ECB meramalkan pada bulan Jun kadar KDNK sebanyak 2.8% untuk rantau ini tahun ini. Ramalan baharu akan diterbitkan pada bulan September.

Bagaimanapun, penggubal dasar di Frankfurt sedar bahawa kelembapan ekonomi adalah risiko utama yang perlu mereka pantau.

Philip Lane, ketua ekonomi bank itu, berkata ia perlu terus berwaspada dalam beberapa bulan akan datang.

“Dengan ketidakpastian, kami perlu menguruskan dua risiko itu,” Lane, yang juga ahli Majlis Tadbir bank, memberitahu Annette Weisbach CNBC pada Selasa di Forum Sintra ECB.

“Di satu pihak, itu boleh menjadi kuasa yang mengekalkan inflasi lebih tinggi daripada jangkaan lebih lama. Sebaliknya, kita mempunyai risiko kelembapan dalam ekonomi, yang akan mengurangkan tekanan inflasi,” katanya.

Bercakap dalam nota penyelidikan kilat selepas keluaran data pada hari Jumaat, Andrew Kenningham, ketua ekonomi Eropah di Capital Economics, berkata bahawa angka 8.6% “mungkin tidak mencukupi untuk membawa kenaikan kadar 50bp (bukannya 25bp) kembali ke dalam permainan untuk Julai .”

“Memandangkan penggubal dasar semakin tidak selesa dengan dasar kadar faedah negatif mereka, kami menjangkakan akan menyaksikan kenaikan kadar yang lebih besar mulai September, dengan kadar deposit meningkat kepada +0.75% menjelang akhir tahun,” katanya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal UsdCad 31 Januari 2023

UsdCad di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan downtrend. Harga sepertinya akan cuba untuk retest semula di Resistance berhampiran sebelum turun...

Analisa Teknikal Gold 31 Januari 2023

Gold di Timeframe Daily.Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini harga sedang membuat sesi Retracement dimana harga telah sampai...

AEON Credit buat pinjaman bank RM600 juta

AEON Credit Service (M) Bhd (AEON Credit) memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLLs) berjumlah RM600 juta buat pertama kalinya daripada dua perbankan Jepun dan sebuah...

Ringgit merosot, RM4.26 berbanding satu dolar AS

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini di tengah-tengah tekanan daripada perkembangan luaran termasuk sekitar pertukaran asing Asia (FX), harga minyak...

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Dipanggil Mengadap Kongres AS

Ketua Eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan hadir di hadapan Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan AS pada 23 Mac untuk memberi keterangan mengenai kebimbangan privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here