fbpx
32.9 C
Kuala Lumpur
April 19, 2021
Berita Terkini

IBM menutup cawangannya di Cyberjaya pada Mei ini.

credit sumber : BFM

Pada pagi 24 Mac, syarikat IT gergasi International Business Machine Corporation (IBM) mengumumkan penutupan operasi mereka di Cyberjaya. Pada tahun 2011, syarikat multinasional itu diumumkan oleh mantan Perdana Menteri iaitu Datuk Sri Najib Abd Razak bahawa mereka akan melabur sebanyak RM1 bilion untuk pembangunan Pusat Penyampaian Global di Cyberjaya dengan jangkaan mewujudkan 3,000 pekerja mahir.

Hari ini, IBM sahkan bahawa ianya akan ditutup pada bulan Mei 2021. Ini berikutan syarikat teknologi asing T-Systems dengan 800 pekerja di CyberJaya yang telah umum tarik diri dari Malaysia pada bulan November tahun lepas.

Menurut laporan itu, difahamkan beberapa pekerja sudah mulai menghantar permohonan kerja kepada beberapa syarikat IT yang lain kerana penutupan itu berkemungkinan mengakibatkan lebih 1,000 orang hilang pekerjaan.

IBM antara syarikat teknologi pertama yang melabur di Cyberjaya apabila Koridor Raya Multimedia dilancarkan pada pertengahan 1990-an. Menurut laporan dikeluarkan TelcoTitans, IBM bukanlah syarikat multinasional pertama yang keluar dari Cyberjaya. Syarikat IT Jerman, T-Systems, sebelum ini dilaporkan menjual perniagaannya di Malaysia kepada firma pelaburan swasta Quintephi Sdn Bhd pada November tahun lalu.

Laporan itu mengatakan, peralihan dijangka selesai pada pertengahan 2021. Walau bagaimanapun, Akhbar kewangan The Edge yang memetik jurucakap IBM berkata, penutupan pusat global yang menyokong infrastruktur teknologi maklumat (IT) pelanggan di Malaysia tidak akan memberi kesan kepada operasi IBM yang lain di Malaysia, termasuk ibu pejabatnya di sini.

“IBM kekal komited di Malaysia dan akan terus fokus membangun kapsiti dan kemampuannya untuk membantu pelanggan dalam perjalanan hibrid awan dan kecerdasan buatan, selain negara ini dalam usaha menjadi masyarakat berasaskan-pengetahuan seperti yang dinyatakan dalam Rangka Tindakan Ekonomi Digital,” katanya.

Related posts

GREAT BRITAIN POUND (GBP) STERLING MENGUKUH HARI INI SELEPAS PERKEMBANGAN POSITIF RUNDINGAN BREXIT TERKINI – LAPORAN PENEMUAN VAKSIN COVID-19 YANG LEBIH BAIK MEMBERI PENGUKUHAN TAMBAHAN

Admin Mfm

MAJALAH FOREX MALAYSIA EDISI KE-41

Admin Mfm

Gantung parlimen:Adakah Malaysia bakal menerima sekatan perdagangan oleh AS seperti Myanmar?

Admin Mfm

Leave a Comment