30.8 C
Kuala Lumpur
spot_img

Malaysia mencadangkan PBB mewujudkan mekanisme kerjasama monetari antarabangsa

Date:

Share:

Malaysia mencadangkan agar negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mewujudkan mekanisme Kerjasama Monetari Antarabangsa bagi menangani pelbagai isu ekonomi, termasuk peningkatan inflasi global.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata mekanisme sedemikian adalah perlu, memandangkan dalam dunia yang saling berkaitan, dasar dan keputusan yang dibuat oleh sesetengah negara boleh menjejaskan negara lain juga.

“Sebagai contoh, dalam menangani inflasi yang telah menjadi fenomena di seluruh dunia, dasar monetari dan penetapan kadar faedah oleh sesebuah negara juga akan memberi kesan kepada negara lain,” katanya dalam ucapan semasa Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-77 di PBB ibu pejabat di sini pada hari Jumaat.

Cadangan penubuhan mekanisme Kerjasama Monetari Antarabangsa akan mewujudkan sistem yang lebih berkesan dan adil yang mampu mengimbangi keperluan pembangunan global, tambahnya.

“Di sinilah kerjasama dan penyelarasan antara negara perlu dipertingkatkan untuk mencapai matlamat kemakmuran ekonomi yang saksama,” katanya.

Kadar inflasi yang meningkat telah menjadi fenomena global berikutan peningkatan input pengeluaran dan harga bahan api.

Menurut kajian terbaru Bank Dunia, apabila bank pusat di seluruh dunia secara serentak menaikkan kadar faedah sebagai tindak balas kepada inflasi, dunia mungkin menuju ke arah kemelesetan global pada 2023 dan rentetan krisis kewangan dalam pasaran baru muncul dan ekonomi membangun yang akan mempunyai kemudaratan yang berpanjangan.

Bank-bank pusat telah menaikkan kadar faedah tahun ini dengan tahap segerak yang tidak dilihat sejak lima dekad yang lalu—suatu trend yang mungkin berterusan sehingga tahun depan, kata laporan itu.

“Bagaimanapun, trajektori kenaikan kadar faedah yang dijangkakan pada masa ini dan tindakan dasar lain mungkin tidak mencukupi untuk membawa semula inflasi global ke paras yang dilihat sebelum wabak itu,” katanya.

Pelabur menjangkakan bank pusat akan menaikkan kadar dasar monetari global kepada hampir empat peratus menjelang 2023— peningkatan lebih dua mata peratusan berbanding purata 2021 mereka.

Di Malaysia, Laporan Kewangan Rakyat ke-109 yang dikeluarkan awal bulan ini mendedahkan bahawa kadar inflasi negara jauh lebih rendah berikutan langkah kerajaan meningkatkan peruntukan subsidi kepada RM77.7 bilion untuk 2022 daripada peruntukan asal RM31 bilion.

Kadar inflasi negara meningkat sebanyak 3.1 peratus bagi tempoh Januari-Ogos 2022 — yang sejajar dengan jangkaan pasaran sebanyak 3.2 peratus tahun ini — dipacu oleh permintaan domestik yang kukuh dan harga komoditi yang tinggi, serta gangguan dalam rantaian bekalan global.

Pada Ogos 2022, kadar inflasi meningkat kepada 4.7 peratus berbanding 4.4 peratus pada Julai 2022, dan kadar inflasi kekal tinggi — sesuatu yang turut dialami oleh banyak negara berikutan kenaikan kos input pengeluaran dan harga bahan api.

Fenomena itu boleh dilihat di zon Euro di mana kadar inflasi berada pada 9.1 peratus, serta di Amerika Syarikat (8.3 peratus), Thailand (7.9 peratus), Filipina (6.3 peratus), dan Republik Korea (5.7 peratus).

Ismail Sabri turut menekankan komitmen Malaysia terhadap Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) PBB.

“Pandemik COVID-19 telah menghalang usaha kami dalam mencapai SDG. Saya berdiri di sini bagi pihak negara membangun dalam menegaskan bahawa kejayaan pelaksanaan pembangunan sosio-ekonomi yang lebih hijau dan lebih mampan boleh dicapai melalui tindak balas yang adil dan inklusif terhadap ikrar itu.

“Teknologi baharu boleh menggalakkan negara beralih kepada tenaga boleh diperbaharui, tetapi teknologi itu sepatutnya mampu dimiliki oleh negara membangun,” katanya.

Dalam hal ini, Malaysia komited untuk melaksanakan tanggungjawab dan peranannya untuk memastikan pemuliharaan dan kelestarian alam sekitar.

Ini termasuk melaksanakan pelbagai langkah seperti memperkenalkan standard Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) dan komited untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 45 peratus berdasarkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2030.

“Malaysia juga telah menetapkan sasaran untuk mencapai 31 peratus penggunaan tenaga boleh diperbaharui menjelang 2025 dan komited untuk mencapai matlamat pelepasan gas rumah hijau bersih-sifar menjelang 2050,” katanya sambil menambah bahawa Malaysia juga telah memperkenalkan Dasar Tenaga Negara 2022- 2040 untuk meningkatkan daya tahan makroekonomi dan keselamatan tenaga negara. – Bernama

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

BOJ offers to purchase JGBs on Wednesday

The Bank of Japan (BOJ) announced on Wednesday that it offers to purchase Japanese Government Bonds (JGB) across various maturities.Key detailsBOJ offers to purchase 150bln...

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here