30.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

MALAYSIA TOTAL LOCKDOWN MULAI 1JUN

Date:

Share:

Total lockdown akan dilaksanakan di seluruh negara di mana tidak ada sektor sosial dan ekonomi, kecuali perkhidmatan penting yang dibenarkan beroperasi dari 1 Jun hingga 14 Jun.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara khas, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin petang ini (28 Mei).

Senarai sektor ekonomi dan perkhidmatan penting yang dibenarkan beroperasi akan diumumkan oleh MKN kemudian, kata Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam satu kenyataan.

Keputusan ini diambil setelah mengambil kira keadaan semasa penyebaran virus Covid-19 di Malaysia dengan jumlah kes harian melebihi 8,000 kes dan kes aktif melebihi 70,000 kes.

Sehingga kini, sejumlah 2.552 orang telah meninggal dunia akibat wabak tersebut dan jumlah kematian semakin meningkat.

“Dengan peningkatan kes harian yang menunjukkan tren kenaikan yang lebih dramatik sejak akhir-akhir ini, kapasiti hospital di seluruh negara untuk merawat pesakit Covid-19 juga semakin terhad,” tambah kenyataan itu.

PMO mengatakan bahawa jika lockdown Fasa Satu ini berjaya mengurangkan kes-kes harian Covid-19, kerajaan akan melaksanakan penutupan Tahap Dua, iaitu dengan membenarkan pembukaan semula beberapa sektor ekonomi yang tidak melibatkan perhimpunan besar, bergantung pada jarak sosial.

Penutupan Fasa Kedua ini akan dilaksanakan selama empat minggu selepas Fasa Pertama berakhir.

“Setelah berakhirnya penutupan Fasa Kedua, langkah selanjutnya adalah memasuki Fasa Ketiga, iaitu menerapkan Perintah Kawalan Pergerakan seperti yang berlaku saat ini di mana kegiatan sosial tidak diizinkan dan hampir semua sektor ekonomi dibiarkan beroperasi dengan SOP ketat dan kehadiran fizikal di tempat kerja, ”tambah PMO.

Berikutan keputusan kerajaan untuk melaksanakan penutupan sepenuhnya sektor ekonomi dan sosial, Kementerian Kewangan akan memperincikan pakej bantuan kepada rakyat dan sektor ekonomi yang terjejas.

Pengumuman mengenai pakej bantuan ini akan dibuat dalam masa terdekat.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Japan’s Yamagiwa: GDP shows economy in moderate pick-up

Japan’s Economy Minister Daishiro Yamagiwa expressed his take on the economic expansion seen in the second quarter of this year.Key quotesGDP shows economy in moderate...

Era penggunaan kad kredit sudah berakhir

Ketua Bank Pusat Brazil,Roberto Campos Neto pada hari Jumaat berkata beliau percaya kad kredit tidak lagi wujud tidak lama lagi berikutan pertumbuhan sistem kewangan...

Malaysia tidak lagi dalam krisis: Gabenor BNM

Ekonomi Malaysia menyerap kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) dengan baik, dan amat jelas negara ini tidak lagi berada dalam krisis, kata Gabenor Bank...

Former Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa turns up in Thailand after Singapore visa expires

The former Sri Lankan president Gotabaya Rajapaksa, who fled overseas to escape protests against his government, arrived in Thailand on Thursday night on a...

Penduduk Malaysia dijangka meningkat 45 Juta pada 2050,beri cabaran dalam isu sekuriti makanan

Penduduk Malaysia diunjurkan meningkat kepada lebih 45 juta menjelang 2050 sekali gus akan meningkatkan permintaan dan penggunaan terhadap makanan dan menimbulkan pelbagai cabaran termasuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here