fbpx
29.3 C
Kuala Lumpur
December 4, 2021
Berita Terkini Editor's Picks

MALAYSIA TOTAL LOCKDOWN MULAI 1JUN

Total lockdown akan dilaksanakan di seluruh negara di mana tidak ada sektor sosial dan ekonomi, kecuali perkhidmatan penting yang dibenarkan beroperasi dari 1 Jun hingga 14 Jun.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara khas, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin petang ini (28 Mei).

Senarai sektor ekonomi dan perkhidmatan penting yang dibenarkan beroperasi akan diumumkan oleh MKN kemudian, kata Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam satu kenyataan.

Keputusan ini diambil setelah mengambil kira keadaan semasa penyebaran virus Covid-19 di Malaysia dengan jumlah kes harian melebihi 8,000 kes dan kes aktif melebihi 70,000 kes.

Sehingga kini, sejumlah 2.552 orang telah meninggal dunia akibat wabak tersebut dan jumlah kematian semakin meningkat.

“Dengan peningkatan kes harian yang menunjukkan tren kenaikan yang lebih dramatik sejak akhir-akhir ini, kapasiti hospital di seluruh negara untuk merawat pesakit Covid-19 juga semakin terhad,” tambah kenyataan itu.

PMO mengatakan bahawa jika lockdown Fasa Satu ini berjaya mengurangkan kes-kes harian Covid-19, kerajaan akan melaksanakan penutupan Tahap Dua, iaitu dengan membenarkan pembukaan semula beberapa sektor ekonomi yang tidak melibatkan perhimpunan besar, bergantung pada jarak sosial.

Penutupan Fasa Kedua ini akan dilaksanakan selama empat minggu selepas Fasa Pertama berakhir.

“Setelah berakhirnya penutupan Fasa Kedua, langkah selanjutnya adalah memasuki Fasa Ketiga, iaitu menerapkan Perintah Kawalan Pergerakan seperti yang berlaku saat ini di mana kegiatan sosial tidak diizinkan dan hampir semua sektor ekonomi dibiarkan beroperasi dengan SOP ketat dan kehadiran fizikal di tempat kerja, ”tambah PMO.

Berikutan keputusan kerajaan untuk melaksanakan penutupan sepenuhnya sektor ekonomi dan sosial, Kementerian Kewangan akan memperincikan pakej bantuan kepada rakyat dan sektor ekonomi yang terjejas.

Pengumuman mengenai pakej bantuan ini akan dibuat dalam masa terdekat.

Related posts

PENAMBAHAN MINYAK IRAN KE CHINA MENJEJASKAN USAHA OPEC MENGAWAL BEKALAN

Admin Mfm

APA AKAN JADI KEPADA YEN JAPAN?

Admin Mfm

RUGI SEHINGGA RM50 BILLION DAN PERLU TOP UP KEMBALI AKAUN

Admin Mfm

Leave a Comment