28.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

OECD meningkatkan ramalan inflasi untuk ekonomi global

Date:

Share:

Bank pusat di seluruh dunia mesti teguh dalam perjuangan inflasi mereka walaupun ekonomi akan terjejas akibatnya, kata Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).

Organisasi itu meningkatkan anggaran inflasi 2023 dan berkata ia menjangkakan kenaikan harga pada tahun berikutnya akan kekal di atas sasaran yang ditetapkan oleh banyak bank pusat global.

Walaupun ekonomi akan perlahan kerana dasar monetari yang lebih ketat, OECD tidak meramalkan kemelesetan.

Walaupun tinjauan pengeluar AS menunjukkan aktiviti mengecut bulan kelima, satu lagi laporan menunjukkan peningkatan yang sihat dalam pelaburan perniagaan.

Tinjauan perniagaan zon euro menunjukkan bahawa sebarang kemerosotan mungkin tidak teruk seperti yang dijangkakan pada mulanya. Sementara itu, People’s Bank of China melonggarkan keperluan rizab bagi bank untuk membantu meningkatkan ekonomi kedua terbesar di dunia.

Bank pusat dunia mesti terus menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi yang berleluasa, walaupun ekonomi global tenggelam dalam kelembapan yang ketara, menurut OECD.

Organisasi itu menaikkan unjuran inflasi untuk tahun depan dan berkata walaupun ekonomi global akan mengalami “kelembapan pertumbuhan yang ketara,” ia tidak meramalkan kemelesetan.

Minggu ini menyaksikan lebih banyak kenaikan kadar utama di seluruh dunia, dengan 75 kenaikan mata asas di Sweden, New Zealand dan Afrika Selatan serta pergerakan mata peratusan penuh di Pakistan dan Nigeria.

Turki pergi ke arah sebaliknya, mengurangkan kadar sebanyak 150 mata asas.

Aktiviti perniagaan menguncup untuk bulan kelima pada bulan November apabila permintaan goyah, manakala tekanan inflasi terus berkurangan secara perlahan.

Indeks pengurus pembelian komposit kilat S&P Global merosot ke tahap kedua terendah sejak sejurus selepas wabak itu.

Pesanan yang dibuat dengan kilang AS untuk peralatan perniagaan melantun semula pada Oktober, menunjukkan rancangan perbelanjaan modal tertahan dalam menghadapi kos pinjaman yang lebih tinggi dan ketidaktentuan ekonomi yang lebih luas.

Penghantaran barangan modal melonjak paling tinggi sejak awal tahun, mencadangkan permulaan yang kukuh kepada keluaran dalam negara kasar suku keempat.

Perniagaan zon Euro melihat tanda-tanda tentatif bahawa kemerosotan ekonomi rantau ini mungkin berkurangan apabila rekod inflasi berkurangan dan jangkaan untuk pengeluaran masa depan bertambah baik. Aktiviti pengukur pengukur dalam pembuatan dan perkhidmatan secara tidak dijangka meningkat pada bulan November, menurut S&P Global.

Penurunan harga rumah Sweden semakin pesat pada bulan Oktober, apabila negara Nordik itu dicengkam oleh kemerosotan perumahan paling teruk dalam tiga dekad menunjukkan apa yang mungkin menanti di hadapan banyak ekonomi maju yang lain.

Buat kali kedua tahun ini, bank pusat China mengurangkan jumlah rizab yang mesti dipegang oleh pemberi pinjaman, meningkatkan sokongan untuk ekonomi yang terjejas oleh kes Covid yang melonjak dan kemerosotan harta benda yang berterusan.

Tanda-tanda semakin meningkat di China bahawa beban hutang kerajaan tempatan menjadi tidak mampan. — Bloomberg

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Analisa Teknikal EurJpy 30 Disember 2023

EurJpy di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Sideways. Harga sepertinya ingin membuat Chart Pattern W shape. Jika ini yang berlaku,...

Analisa Teknikal AudUsd 30 Januari 2023

AudUsd di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Sepertinya ketika ini, harga akan membuat sesi Retracement dahulu dan mungkin akan...

Analisa Teknikal GbpUsd 30 Januari 2023

GbpUsd Di Timeframe Daily.Forecast: Harga ketika ini masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Untuk ketika ini, harga masih gagal untuk break dan close diatas Resistance...

Ringgit melonjak naik tujuh hari berturut-turut

Pada 9 pagi, ringgit meningkat kepada 4.2345/2395 berbanding dolar AS daripada paras penutup 4.2410/2475 pada Jumaat minggu lalu.Ringgit dibuka tinggi pagi ini meneruskan kenaikan...

Perlindungan Data Peribadi Malaysia di tahap 5 terburuk daripada 47 negara

Comparitech, sebuah laman web teknologi British, menerbitkan penilaian perlindungan privasi dan pengawasan negeri di 47 negara untuk mengkaji di mana kerajaan gagal melindungi privasi...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here