24.5 C
Kuala Lumpur
spot_img

OPR naik dua kali lagi jika inflasi terus meningkat

Date:

Share:

Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang menjadi penanda aras rujukan kadar faedah pinjaman di negara ini berkemungkinan besar dinaikkan dua kali lagi tahun ini jika inflasi terus meningkat, kata penganalisis.

Ahli Ekonomi OCBC Bank, Wellian Wiranto, berkata walaupun Bank Negara Malaysia (BNM) telah melaksanakan pelarasan menaik sejak Mei lalu dengan kenaikan 50 mata asas setakat ini, kenaikan kadar selanjutnya adalah lebih jelas sekarang.

Beliau berkata, peningkatan berterusan dalam inflasi makanan dan bahan api, ditambah pula dengan peningkatan relatif inflasi teras, berkemungkinan mendapat perhatian yang lebih daripada pihak berkuasa.

“Walaupun kami kekal unjuran hanya satu lagi kenaikan sebanyak 25 mata asas tahun ini (pada mesyuarat September akan datang), mungkin terdapat lebih banyak dorongan untuk satu lagi kenaikan 25 mata asas (pada Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) terakhir pada November).

“Ia sekiranya ada lonjakan dalam harga, terutama bacaan teras, dalam beberapa bulan akan datang,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Inflasi utama Malaysia meningkat kepada 3.4 peratus pada Jun 2022, lebih tinggi berbanding 3.3 peratus yang diunjurkan OCBC Bank dan 3.2 peratus yang diunjurkan pasaran.

Peningkatan kadar inflasi domestik itu dipacu kenaikan harga makanan, dengan sub-indeks mencatatkan lonjakan sebanyak 6.1 peratus.

Dalam tempoh itu, Wiranto berkata, lonjakan harga ayam menunjukkan dorongan utama.

Sementara itu, beliau berkata, kesan kenaikan harga komoditi global boleh dilihat dengan jelas menerusi peningkatan inflasi harga bahan api apabila RON97, yang tidak bersubsidi melonjak ketara sebanyak 80 peratus dari tahun ke tahun kepada RM4.77 seliter berbanding RM2.67 seliter pada Jun tahun lalu, sekali gus meningkatkan inflasi keseluruhan.

Tambahan lagi, beliau berkata terdapat beberapa tanda selanjutnya bahawa kenaikan harga kini dirasai melangkaui kategori makanan dan bahan api.

“Inflasi teras meningkat 3.0 peratus pada Jun berbanding 2.4 peratus sebelumnya, menjadikan ia catatan tertinggi sejak Mac 2016. Pada akhir 2021, inflasi teras berada pada hanya 1.1 peratus tahun ke tahun,” katanya.

Sementara itu, MIDF Research menjangkakan inflasi makanan domestik meningkat pada kadar sederhana pada separuh kedua 2022 berikutan pengurangan sokongan subsidi makanan pada beberapa barangan dan penurunan sedikit harga komoditi global, terutama harga berkaitan pertanian.

Tambahan pula, ia berkata, inflasi makanan global seperti yang dilaporkan oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turun ke paras terendah empat bulan iaitu 23.1 peratus pada Jun 2022.

“Kami percaya jangkaan pelaksanaan semula eksport bijirin melalui pelabuhan Laut Hitam Ukraine boleh mengurangkan tekanan inflasi makanan global dalam jangka masa terdekat. Kami menjangkakan inflasi makanan kepada purata 4.5 peratus untuk 2022,” katanya.

Gabenor BNM, Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus dalam satu temubual bersama BH baru-baru ini menjelaskan bahawa keputusan bank pusat itu menaikkan OPR bertujuan memastikan kestabilan harga dan kemampanan pertumbuhan ekonomi dalam jangka panjang.

Kenaikan itu perlu dibuat bagi mengelakkan turun naik harga yang keterlaluan dalam ekonomi, katanya.

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) BNM membuat pelarasan dengan menaikkan OPR pada mesyuarat 11 Mei dan 6 Julai lalu masing-masing sebanyak 25 mata asas kepada 2.25 peratus.

MPC dijadual mengadakan dua lagi mesyuarat bagi menentukan OPR bagi tahun ini iaitu pada September dan November depan.-BH

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

IMF predicts Russian economy to grow in 2023

According to the January 2022 World Economic Outlook, the International Monetary Fund improved its forecast for the Russian economy, exceeding that of the Russian...

UK Only Major Economy Set To Shrink — IMF

The International Monetary Fund predicts the British economy will perform the worst of all developed nations - including sanctions-hit Russia - by contracting 0.6%...

China Seeks Free Trade Zone With Saudi Arabia

China is looking to establish stronger ties with Saudi Arabia and set up a China-Gulf free trade zone "as soon as possible,” according to...

EUR/USD adds to recent gains and retargets 1.0900, FOMC eyed

EUR/USD adds to Tuesday’s advance and approaches 1.0900.EMU Flash inflation Rate, Unemployment Rate next of note in the bloc.The FOMC event, ISM Manufacturing take...

Kemerosotan perumahan di Hong Kong mendorong ekuiti negatif ke paras tertinggi 18 tahun

Bilangan orang di Hong Kong yang rumahnya bernilai kurang daripada gadai janji mereka melonjak ke paras tertinggi selama 18 tahun apabila hab kewangan bergelut...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here