fbpx
26.2 C
Kuala Lumpur
January 28, 2022
Berita Terkini Editor's Picks

RFID DILAKSANAKA DI PLUS MULAI 15 JANUARI 2022

Bermula 15 Januari 2022, transaksi tol menggunakan teknologi Radio Frequency Identification (RFID) akan dilaksanakan untuk kenderaan ringan persendirian (Kelas 1) di laluan Juru, Pulau Pinang hingga Skudai, Johor di Lebuhraya Utara-Selatan.

Menurut kenyataan Kementerian Kerja Raya, dengan pelaksanaan ini, seluruh jaringan infrastruktur lebuhraya bertol di Pantai Barat Semenanjung Malaysia akan menyediakan lorong RFID bagi memberi perkhidmatan yang lebih mudah, selamat dan pantas kepada pengguna lebuhraya.

“Transaksi tol RFID adalah langkah Kementerian Kerja Raya (KKR) ke arah mengurangkan kesesakan di plaza tol. Ia bertepatan dengan keperluan dan kehendak pelanggan lebuhraya serta selari dengan perkembangan teknologi masa kini. Pelaksanaan RFID mulai 15 Januari 2022 ini juga selaras dengan Rancangan Induk Sistem Pengangkutan Pintar (Intelligent Transport System – ITS Blue Print) yang diterajui oleh KKR termasuklah pelaksanaan Sistem Tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong (Multi Lane Free Flow – MLFF).

“Dengan RFID, pelanggan berpeluang menikmati perjalanan lebih lancar tanpa henti di lorong RFID dengan kelajuan 30km/j. Selain itu, RFID turut membolehkan pelanggan melaksanakan transaksi tol tanpa sentuh bagi mengurangkan risiko jangkitan Covid-19,” katanya menerusi kenyataan tersebut.

RFID juga menawarkan sekuriti tunai digital dan tambah nilai tanpa tunai melalui penggunaan Touch ‘n Go eWallet tanpa perlu lagi mengunjungi kaunter tambah nilai malah Tag RFID juga boleh diperolehi dengan kos yang rendah dan berpatutan.

“Kutipan tol menggunakan kad Touch ‘n Go dan SmartTAG masih lagi disediakan pada ketika ini. Namun, kedua-dua kaedah tersebut (kad Touch ‘n Go dan SmartTAG ) akan dihentikan secara berperingkat bagi memberi peluang untuk lebih banyak lorong RFID disediakan di lebuhraya sebelum pelaksanaan MLF,” katanya.

Teknologi Pengenalan Frekuensi Radio (RFID) akan mula disediakan di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan, mulai 15 Januari 2022.

Kementerian Kerja Raya berkata RFID akan diperkenalkan untuk transaksi tol melibatkan kenderaan persendirian Kelas 1 di sepanjang lebuh raya yang merentangi Juru di Pulau Pinang hingga ke Skudai di Johor.

Ini sebagai persediaan untuk penamatan sistem Touch ‘n Go dan SmartTAG, tambahnya.

“Akan ada lorong untuk RFID di sepanjang lebuh raya bertol di pantai barat bagi membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas, selaras dengan perkembangan teknologi yang pesat,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan hari ini.

Kementerian juga berkata pembayaran melalui Touch ‘n Go dan SmartTAG masih tersedia.

Tetapi kedua-dua kaedah itu akan dihentikan secara berperingkat, kerana lorong RFID dilaksanakan mengikut Sistem Pengangkutan Pintar — Cetakan Biru ITS untuk Multi Lane Free Flow (MLFF).

RFID, seiring dengan MLFF, menawarkan pengguna jalan raya pengalaman tanpa sentuhan yang lebih lancar semasa membayar yuran tol.

Ia disokong lagi oleh Touch ‘n Go eWallet dan tunai digital serta keupayaan tambah nilainya yang mengurangkan interaksi di kaunter.

Maklumat lanjut mengenai peralihan boleh diperolehi melalui laman web PLUS Malaysia dan Touch ‘n Go.

 

 

Related posts

ANALISA EUR GBP HARI INI

Admin Mfm

SERTAI WEBINAR PERCUMA DAN BERPELUANG MENANG HADIAH!

Admin Mfm

APA AKAN JADI KEPADA YEN JAPAN?

Admin Mfm

Leave a Comment