25.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

Ringgit dalam keadaan tertekan menjelang Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara

Date:

Share:

Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS hari ini kerana peniaga kekal berhati-hati menjelang mesyuarat jawatankuasa dasar monetari (MPC) dua hari Bank Negara Malaysia (BNM) akan datang pada 7 Sept dan 8 Sept, kata seorang penganalisis.

Pada 6.15 petang, mata wang tempatan jatuh kepada 4.4900/4.4940 berbanding dolar AS daripada penutupan Jumaat pada 4.4855/4.4870.

Pakar ekonomi kanan UOB Malaysia, Julia Goh berkata, kejatuhan ringgit lebih beransur-ansur kerana asas negara kekal teguh di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi yang teguh dan lebihan akaun semasa yang mampan.

“Kami menjangka BNM akan terus menaikkan kadar dasar semalaman, (kali ini) sebanyak 25 mata asas lagi pada mesyuarat minggu ini,” katanya.

“Dan selagi Rizab Persekutuan AS kekal dalam landasan untuk kenaikan kadar yang terlalu besar pada bulan-bulan akan datang dan kebimbangan (ekonomi) China berterusan, kami fikir kebanyakan mata wang Asia, termasuk ringgit, akan berada dalam defensif berbanding dolar AS,” katanya. kepada Bernama.

Ketua ekonomi global Juwai IQI Shan Saeed berkata ringgit akan kekal dalam tekanan dalam jangka pendek tetapi akan pulih sebaik harga minyak melantun semula.

“Mata wang utama di seluruh dunia menyusut nilai berbanding dolar AS dan kami menjangkakan trend itu berterusan apabila kami melangkah ke suku terakhir. Keyakinan terhadap ringgit (akan) kembali (disebabkan) kestabilan struktur dalam jangka panjang,” katanya.

“Sebagai pelabur global, kami menganalisis ekonomi daripada skala yang lebih besar dan kami percaya kerajaan Malaysia telah melakukan kerja yang baik dalam mengekalkan kestabilan struktur walaupun terdapat kelemahan ekonomi global,” katanya.

Justeru, beliau berpendapat ringgit berkemungkinan diniagakan dalam julat 4.0500 hingga 4.3500 berbanding dolar AS menjelang akhir tahun, berdasarkan premis harga minyak yang lebih tinggi, kestabilan makroekonomi, jumlah perdagangan dan perdagangan yang lebih tinggi serta pelaburan langsung asing yang akan datang. ke dalam negara.

Sementara itu, ringgit didagangkan lebih tinggi berbanding sekumpulan mata wang utama.

Unit tempatan menambah nilai berbanding dolar Singapura kepada 3.1978/3.2011 daripada penutup Jumaat 3.1996/3.2009, meningkat berbanding pound Britain kepada 5.1689/5.1735 daripada 5.1888/5.1906, dan meningkat berbanding euro kepada 4.4590/4.840/4.84.

Bagaimanapun, ia susut berbanding yen Jepun kepada 3.1966/3.1997 daripada 3.1950/3.1963 sebelumnya.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here