30.7 C
Kuala Lumpur
spot_img

Indonesia mempertimbangkan rancangan untuk mengenakan cukai keatas perdagangan kripto

Date:

Share:

Indonesia sedang mempertimbangkan rancangan untuk mengenakan cukai perdagangan kripto setelah peningkatan populariti kripto di kalangan pelabur tempatan, kata seorang pegawai cukai pada hari Selasa.

Indonesia sedang berusaha untuk mengumpulkan pendapatan negara di tengah-tengah pandemik koronavirus, walaubagaimanapun Neilmaldrin Noor, jurucakap pejabat lembaga hasil Indonesia, mengatakan skim cukai untuk kripto itu masih di tahap perbincangan.

“Penting untuk diketahui umum bahawa,jika ada keuntungan yang dihasilkan dari transaksi perdagangan kripto, keuntungan itu adalah perlu dikenakan cukai pendapatan,” kata Neilmaldrin.

“Oleh itu pembayar cukai yang menerima keuntungan dari perdagangan itu harus membayar cukai dan melaporkannya,” katanya.

Majoriti negara dengan ekonomi terbesar di Asia Tenggara melarang penggunaan cryptocurrency sebagai instrumen pembayaran tetapi membolehkan mereka diperdagangkan sebagai komoditi.

Indodax, platform pertukaran kripto yang mendakwa sebagai yang terbesar di Indonesia, mengatakan pada April jumlah ahli aktif di platformnya mencecah tiga juta ketika harga Bitcoin dan aset kripto lain mencapai paras tertinggi.

Jumlah ahli di Indodax meningkat dari sekitar 2.3 juta pada awal tahun ini.

Cryptocurrency telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan beberapa kripto yang lebih kecil seperti Dogecoin meningkat lebih dari 700% pada bulan lalu.

Lembaga Perkhidmatan Kewangan Indonesia telah memberi amaran kepada para pelabur agar tidak mengambil risiko melabur dalam cryptocurrency, dengan alasan ia tidak memiliki nilai yang mendasari dan harga sangat tidak stabil.

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

Japan’s Yamagiwa: GDP shows economy in moderate pick-up

Japan’s Economy Minister Daishiro Yamagiwa expressed his take on the economic expansion seen in the second quarter of this year.Key quotesGDP shows economy in moderate...

Era penggunaan kad kredit sudah berakhir

Ketua Bank Pusat Brazil,Roberto Campos Neto pada hari Jumaat berkata beliau percaya kad kredit tidak lagi wujud tidak lama lagi berikutan pertumbuhan sistem kewangan...

Malaysia tidak lagi dalam krisis: Gabenor BNM

Ekonomi Malaysia menyerap kesan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) dengan baik, dan amat jelas negara ini tidak lagi berada dalam krisis, kata Gabenor Bank...

Former Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa turns up in Thailand after Singapore visa expires

The former Sri Lankan president Gotabaya Rajapaksa, who fled overseas to escape protests against his government, arrived in Thailand on Thursday night on a...

Penduduk Malaysia dijangka meningkat 45 Juta pada 2050,beri cabaran dalam isu sekuriti makanan

Penduduk Malaysia diunjurkan meningkat kepada lebih 45 juta menjelang 2050 sekali gus akan meningkatkan permintaan dan penggunaan terhadap makanan dan menimbulkan pelbagai cabaran termasuk...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here