24.6 C
Kuala Lumpur
spot_img

Krisis tenaga bakal menjadi lebih teruk – IEA

Date:

Share:

Tekanan global terhadap bekalan tenaga yang telah mencetuskan kekurangan yang boleh melumpuhkan serta membuatkan harga bekalan kuasa dan bahan api melonjak di seluruh dunia mungkin menjadi lebih teruk, menurut ketua Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA).

“Dunia tidak pernah menyaksikan krisis tenaga sebegitu besar dari segi kedalaman dan kerumitannya,” kata Pengarah Eksekutif IEA Fatih Birol pada hari Selasa di forum tenaga global di Sydney. “Kita mungkin belum melihat yang paling teruk lagi,situasi ini akan menjejaskan seluruh dunia.”

Keseluruhan sistem tenaga berada dalam kekacauan berikutan pencerobohan pada Februari ke atas Ukraine oleh Rusia, yang merupakan pada masa itu pengeksport minyak dan gas asli terbesar dan pemain utama dalam komoditi, kata Birol. Harga yang melambung tinggi meningkatkan kos mengisi tangki gas, memanaskan rumah dan menjana kuasa industri di seluruh dunia, menambah tekanan inflasi dan membawa kepada rusuhan berdarah dari Afrika hinggake Sri Lanka.

Seperti krisis minyak pada 1970-an, yang mendorong keuntungan besar dalam kecekapan bahan api dan ledakan kuasa nuklear, dunia mungkin melihat penggunaan lebih pantas dasar kerajaan yang mempercepatkan peralihan kepada tenaga yang lebih bersih, kata Birol. Dalam pada itu, keselamatan bekalan minyak dan gas akan terus memberi cabaran kepada Eropah, dan juga bagi wilayah lain, katanya.


“Musim sejuk di Eropah kali ini akan menjadi sangat-sangat sukar,” kata Birol. “Ini adalah kebimbangan utama, dan ini mungkin mempunyai implikasi serius kepada ekonomi global.”

Kejatuhan kepada sektor tenaga global apabila AS dan sekutunya mencabar Presiden Vladimir Putin berhubung perang di Ukraine dan mencari alternatif kepada eksport Rusia telah menekankan keperluan untuk mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil, Setiausaha Tenaga AS Jennifer Granholm memberitahu forum yang sama.

“Langkah kami untuk membersihkan tenaga secara global boleh menjadi pelan keamanan yang paling hebat,” katanya. “Kami mahu dan perlu bergerak untuk membersihkan.”

Negara-negara lain perlu berhati-hati daripada menukar pergantungan kepada satu pembekal tenaga dominan iaitu Rusia kepada pembekal yang lain dalam peralihan kepada kuasa bersih, kata Granholm.

“China telah membangunkan banyak teknologi dan rantaian bekalan baru, dan itu boleh menyebabkan kita terdedah jika kita tidak membangunkan rantaian bekalan kita sendiri,” katanya.

Negara itu mengawal kira-kira 80% daripada rantaian bekalan global untuk tenaga solar, yang dijangka meningkat kepada 95% menjelang 2025, menurut IEA. China menguasai kebanyakan sektor bateri litium-ion, merupakan pengeluar utama turbin angin dan berusaha untuk membina kapasiti dengan cepat dalam teknologi hidrogen bersih.

Perkembangan terbaru termasuk AS mengehadkan import produk dari wilayah Xinjiang China dan cukai yang telah lama dibincangkan di Eropah ke atas import barangan yang dibuat dengan tenaga karbon tinggi boleh membantu mempelbagaikan rantaian bekalan solar dengan mewujudkan pembukaan untuk pengeluar seperti India, Martin Green, seorang profesor di Universiti New South Wales, berkata pada persidangan itu.

“Dengan membina rantaian bekalan tenaga bersih yang berdaya tahan, kita boleh melindungi ekonomi kita daripada kejutan krisis seterusnya,” kata Menteri Perubahan Iklim dan Tenaga Australia Chris Bowen dalam ucapan di forum itu. “Tiada masa untuk dibazirkan.”

– BLOOMBERG

Langgan Majalah Forex Malaysia

━ more like this

UN accuses richest countries of ‘imprudent gamble’ in inflation fight

The interest rate rises and austerity the world’s richest nations are using to fight sky-high inflation risk a painful global recession that would hurt...

USD/CAD tergelincir di bawah paras 1.3600 di tengah-tengah kenaikan harga minyak, kelemahan USD yang sederhana

Gabungan faktor mengheret USD/CAD ke paras terendah selama seminggu pada hari Selasa.Harga minyak menaik menyokong loonie dan memberikan tekanan di tengah-tengah USD yang lebih...

Analisa Teknikal NzdUsd 03 Oktober 2022

NzdUsd di Timeframe Daiky (D1).Forecast: Harga Secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Downtrend. Harga juga ketika ini masih lagi berada dibawah Resistance semasa menandakan...

EUR/USD akan kekal terpaku pada separuh bawah julat 0.95-1.02 September – SocGen

Ekonomi AS menentukan prospek EUR/USD. Oleh itu, EUR/USD tidak mungkin berlumba lebih tinggi kerana ekonomi Amerika terus mengatasi zon euro, Kit Juckes, Ketua Pakar...

Analisa Teknikal EurJpy 03 Oktober 2022

EurJpy di Timeframe Daily (D1)Forecast: Harga secara keseluruhannya masih lagi dalam kedudukan Uptrend. Ketika ini harga telah berjaya break dan close diatas Resistance semasa...
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here